Северна Корея извърши тестово изстрелване на новата си междуконтинантална ракета

Северна Корея извърши последното си изпитание на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) "Хвасонг-18", съобщиха държавните й медии, като заявиха, че оръжието, което е гръбнак на ударните ядрени сили на Пхенян,  е и предупреждение към САЩ и други противници, предаде Ройтерс.

Изстрелването, за което съобщиха военните в Южна Корея и Япония, беше осъдено от САЩ и лидерите в Сеул и Токио, наред с други.

"Хвасонг-18" беше изстреляна за първи път през април. Това е първата МБР на Северна Корея, която използва твърдо гориво, което може да позволи по-бързо разгръщане на ракетите по време на война.

"Тестовата стрелба е съществен процес, насочен към по-нататъшното развитие на стратегическите ядрени сили на републиката и в същото време служи като силно практическо предупреждение" към противниците,  съобщи държавната информационна агенция KЦТА.

Обвинявайки Вашингтон, че повишава напрежението на Корейския полуостров, КЦТА заяви, че ситуацията във военната сигурност "е достигнала фазата на ядрена криза отвъд епохата на Студената война".

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който е наблюдавалр теста, заяви, че страната му  ще предприема все по-мощни мерки за своята защита, докато САЩ и техните съюзници не се откажат от враждебните си политики.

Полетът на "Хвасонг-18" продължи 74 минути и беше най-дългият досега при тест на севернокорейска ракета, съобщи KЦТА, като добави, че втората и третата степен на ракетата са били изстреляни по траектория на голяма височина с цел безопасност.

Северна Корея заяви, че ракетата е прелетяла 1001 км на височина до 6 648 км.

Япония съобщи, че ракетата е паднала в морето източно от Корейския полуостров и на около 250 км западно от северния японски остров Окушири.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини