ДПС: Синдикатите искат 350 млн. лв., може да стане само за сметка на капиталовите разходи в бюджета

След среща с КНСБ председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев обяви, че синдикатите искат 350 млн. лв., които според него могат да бъдат за сметка на капиталовите разходи в бюджета за 2023 г. "Някои от тези разходи ги припознаваме и ние, но ще трябва да ги обмислим внимателно поради опасността Европа да влезе в рецесия", коментира Цонев.

След края на протеста пред НС днес, участниците в него и властта седнаха на разговори.

В 10:00 часа синдикати и представители на протестиращите седнаха на една маса с депутати от ПП. Такива срещи се провеждат през целия ден  - с  депутатите от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. На тях  се очаква синдикатите да обяснят детайлно своите проблеми и ще настояват между първо и второ четене на бюджета да се намерят средства за повишаване на трудовите възнаграждения.

След края на срещата депутатите от ПП обясниха, че в крайна сметка ще положат усилия преди и финансовата рамка да влезе за второ гласуване в пленарната зала, заедно с Министерство на финансите, да намерят баланс и средства, така че възнагражденията да бъдат увеличени в част от секторите.

„Това, което се разбрахме със синдикатите, е в началото на следваща седмица членовете на нашата ПГ в  Бюджетна комисия да направим среща с Министерството на финансите и да  търсим възможности. В рамките обаче на 3-те процента дефицит, без раздуване на разходната част, с търсене на максимално справедлив ръст на доходите. Чуха се много искания, включително искания на институции, които са получили 20% увеличение миналата година и само 7 месеци след това искат още”, заяви Венко Сабрутев, депутат ПП-ДБ.

Към този момент приключи и срещата с депутати на ГЕРБ. Деница Сачева обяви пред медиите, че изканията на синдикатите са справедливи. В някои сектори има драстично изоставане. ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесе предложения за около 250 млн. лв., като най-голямо е за заплатите на полицаите - 150 млн. лв. Предложенията ще бъдат оповестени през другата седмица. Всяко предложение ще има ясно посочен източник и няма да повлияе на дефицита.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини