Средиземно море става все по-топло и солено

Средиземно море се затопля все по-бързо, а също така става и по-солено, показват данните от проучване на испански изследователи, цитирани от ДПА. 

Водата се е затоплила с около два градуса по Целзий за период от 100 години в западната част на Средиземно море, но и на други места, твърдят специалистите от испанския Институт за изследвания на морето. Проучването им е публикувано в "Journal of Marine Science and Engineering".

Според изследователите на някои места, сред които район около Коста Брава, затоплянето на водата дори е по-голямо - с три градуса по Целзий, в рамките на век.

Заключенията се основават на анализ на данни от последните 30 години, а измерванията са направени на всички дълбочини. 

Солеността на Средиземно море е по-висока от тази на Атлантическия океан, тъй като повече вода се изпарява, отколкото се добавя от реките, вливащи се във вътрешния басейн. 

Обменът на вода с Атлантическия океан е много ограничен, тъй като Гибралтарският проток е доста тесен. 

Освен това морското равнище се повишава средно с около 2,8 милиметра годишно. Ускореното му покачване се наблюдава от 90-те години на миналия век.

Други проучвания показват, че повишаването на температурата и солеността на водата застрашава биоразнообразието в Средиземноморието. 

В по-топлите води на Средиземно море вече има почти 1000 неместни вида, които всяка година отиват все по на север и на запад, измествайки ендемични видове, казват от екологичната организация "Световен фонд за природата" (WWF), цитирани от ДПА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини