Горещините в Европа и САЩ през юли щяха да са почти невъзможни без климатичните промени

Предизвиканите от човека промени в климата са изиграли преобладаваща роля в екстремните горещини, които обхванаха Северна Америка, Европа
и Китай този месец, обяви международен екип от учени, цитиран от Ройтерс и АФП. 

През юли екстремните метеорологични условия предизвикаха хаос на  на планетата, като температурите подобриха рекорди в Китай, САЩ и Южна Европа, предизвикаха горски пожари, недостиг на вода и увеличаване на броя на хоспитализациите, свързани с горещините.

През уикенда хиляди туристи бяха евакуирани от гръцкия остров Родос, за да избягнат горските пожари, причинени от рекордната гореща вълна.

Без предизвиканото от човека изменение на климата събитията през този месец щяха да бъдат "изключително редки", според World Weather Attribution - глобален екип от учени, който изследва ролята на изменението на климата за екстремните метеорологични условия.

"Температурите в Европа и Северна Америка щяха да бъдат практически невъзможни без ефектите на климатичните промени", каза на брифинг проф. Изидин Пинто от Кралския  метеорологичен институт на Нидерландия, който е един от авторите на изследването. "В Китай вероятността за това е била около 50 пъти по-голяма в сравнение с миналото."

Учените са изчислили, че нарасналата концентрация на парниковите газове е направила европейската гореща вълна с 2,5 по Целзий по-силна, отколкото би била в противен случай. Тя също така е увеличило северноамериканската гореща вълна с 2 градуса Целзий и тази в Китай с 1 градус Целзий.

Освен че оказват пряко въздействие върху здравето на хората, горещините причинява големи щети на реколтата и добитъка. Сериозно засегнати са царевицата и соята в САЩ, говедата в Мексико, маслините в Южна Европа, както и памукът в Китай. 

Ел Ниньо вероятно е допринесъл за допълнителните горещини в някои региони, но основният фактор е увеличаването на парниковите газове, смятат учените. Горещите вълни ще стават все по-вероятни, ако емисиите не бъдат намалени.

Учените са изчислили, че продължителните периоди на екстремни горещини вероятно ще са на всеки две до пет години, ако средните глобални температури се повишат с 2 градуса Целзий над прединдустриалните нива. Средните температури сега са се увеличили с над 1,1 градус Целзий.

"Докато продължаваме да изгаряме изкопаеми горива, ще виждаме все повече и повече такива екстремни явления", каза Фридерике Ото от Института за климатични промени Грантъм в Лондон. "Не мисля, че има по-силни доказателства, които някога е представяла науката."

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини