Бюджетната комисия изслуша Асен Василев за концесията на "Росенец" и дерогацията

Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено и да стане след изготвянето на доклад как това да стане. Това каза министърът на финансите Асен Василев, който беше изслушан по темата в бюджетна комисия на парламента.

По думите му НАП и митниците са там и всичко е наред на пристанището, монтирани са уреди каквито са изискванията на закона.

"Имаме списък от това какво прави "Лукойл", обезпечаване, измервателни уреди, предлагам един доклад какво трябва да се изпълни. Министерството на транспорта е започнало работа, 24-часово наблюдение си има и в момента. Работят контролните механизми в момента на НАП и митниците. Да се отдели пристанището ще са нужни инвестициите, няма доклад от енергийното министерство. Не съм сигурен кога ще има доклад", обясни Асен Василев.

Василев повдигна и въпроса с изтичащата дерогация за внос на руски петрол в края на годината:

"Имайки предвид, че дерогацията изтича 2024 г., компанията да представи план как стига до нула руски петрол в края на годината. Без това да доведе до недостиг на петролни продукти у нас. Моят съвет е да се направи преглед как да протече този процес, за да не се наруши националната сигурност."

От своя страна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС предлага нова точка в бюджета в преходни и заключителни разпоредби към бюджета, в 7-дневен срок след влизането в сила на закона, да бъде отнета дерогацията за внос на руски петрол предварително. Предстои предложението да бъде гласувано.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини