Западни издания коментират първия ден от срещата на върха "Русия-Африка" в Санкт Петербург

Първият ден от срещата на върха "Русия - Африка" в Санкт Петербург бе белязан от два ключови момента, които привлякоха вниманието на западната преса - обещанието на Владимир Путин, че страната му ще започне безплатно да изнася зърно за някои африкански страни, и появата в кулоарите на форума на Евгений Пригожин.  

Владимир Путин обеща безплатно зърно на поне шест държави в Африка през следващите четири месеца в опит да подобри имиджа на Москва на африканския континент след изтеглянето на Кремъл от зърнената сделка за износ на украинско зърно през Черно море, която гарантираше изхранването на милиони хора по света, пише в днешния си брой американският в. "Ню Йорк таймс".

Руският президент заяви на срещата в Санкт Петербург, че причина за нарушенията в световните доставки на храни е лицемерието на Запада, а не войната в Украйна, отбелязва изданието.

"Не се случи нищо от това, което беше обсъдено и ни бе обещано", посочи Путин, като повтори твърдението си, че Западът не е изпълнил своята част от зърнената сделка и не е направил нищо, за да разчисти пътя за руския износ на храни и торове. По думите му онези, които смятат Русия за ненадежден доставчик на храни, "лъжат", което е "практика на някои западни държави от десетилетия, ако не и от векове".

Излизането на Русия от зърнената сделка предизвика протест от редица страни и постави Путин в отбранителна позиция на фона на дългогодишните му усилия да привлече африканските държави на страната на Москва в геополитическата ѝ конфронтация със САЩ, коментира "Ню Йорк таймс". Помпозността на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург - руската имперска столица, построена от Петър Велики, а също и роден град на Путин, изглежда имаше за цел да даде знак на африканските лидери, че Русия е техен истински приятел, пише още изданието. 

Путин обеща на Буркина Фасо, Централноафриканската република (ЦАР), Еритрея, Мали, Сомалия и Зимбабве, че през следващите три-четири месеца Русия ще достави на всяка от тях от 25 000 до 50 000 тона безплатно зърно.

В списъка на получателите на безплатно руско зърно имаше геополитически подтекст, отбелязва американският вестник. От тези шест страни само Сомалия гласува срещу Русия в ООН през февруари в подкрепа на резолюция, с която бе отправен призив за прекратяване на войната в Украйна. Освен това руската частна военна компания "Вагнер" си сътрудничи с авторитарните правителства в Мали и в ЦАР.

Освен това Кремъл се опита да представи Русия като духовен съюзник на Африка, като бастион на консервативните ценности и алтернатива на "безбожния Запад", посочва "Ню Йорк таймс".

Тазгодишната среща на върха "Русия – Африка" е второто издание на форума, отбелязва германският в. "Берлинер цайтунг". В първото му издание в Сочи през 2019 г. взеха участие 45 държавни и правителствени ръководители на африкански страни. Тази година по данни на руските власти участие в срещата на върха са заявили представители на 49 страни, но само 17 държавни и правителствени ръководители са пристигнали в Санкт Петербург. В тази връзка Кремъл се оплака  от "възмутителния" натиск от страна на САЩ, Франция и други страни върху африканските лидери, отбелязва германският вестник.

Очаква се днес Путин да произнесе голяма реч, в която ще говори за "нов световен ред", основан на "многополюсността и равенството" между всички държави. Опитите на Путин да настрои африканските държави срещу Запада са поразителни, коментира германският вестник.

Британският в. "Гардиън" се спира подробно върху интересен детайл от вчерашния форум – изненадващата поява на Евгений Пригожин в кулоарите на срещата на върха въпреки споразумението с Кремъл той да отиде в изгнание в Беларус.

В сряда вечерта близък съюзник на Пригожин публикува снимка, на която се вижда как шефът на "Вагнер" се среща с Фреди Мапука - високопоставен представител на ЦАР, която през последните няколко години прие хиляди наемници от частната военна компания.

Снимката бе публикувана за първи път във "Фейсбук" от Дмитрий Сити - руски гражданин, когото западни официални лица определят като важна фигура от структурите на "Вагнер" в ЦАР. Според руското издание "Фонтанка" снимката е направена в хотел "Трезини Палас" в Санкт Петербург, за който се твърди, че е собственост на Пригожин.

На отделна снимка се вижда как Пригожин се ръкува с ръководителя на камерунския канал на телевизия "Африк медия" (Afrique Média) - проруска медия, свързана с "Вагнер", която е ориентирана към френскоговорящите африкански страни.

Това са първите снимки на Пригожин в Русия след бунта на "Вагнер" срещу Кремъл. Присъствието му в Русия е индикация, че властите не искат или не могат да го отстранят като ръководител на "Вагнер", коментира "Гардиън".

Миналата седмица в социалните мрежи се появи видеозапис, в който Пригожин се обръща към своите бойци в Беларус и нарича руските военни действия в Украйна "позор", припомня британският вестник.

Преди началото на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург Пригожин даде интервю за "Африк медия", в което заяви: "Не е имало и няма да има съкращаване на програмите ни в Африка".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини