Преместиха 97 лалугера от колонията им край Мъглиж заради фотоволтаичен парк

Общо 97 лалугера бяха преместени от колонията край Мъглиж, защото местообитанието им е било застрашено от изграждане на фотоволтаичен парк. Акцията е извършена от екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

Оттук нататък лалугерите ще обитават пасище в защитена зона от мрежата Натура 2000 - „Западна Странджа“. Мястото е собственост на БДЗП, съобщиха от природозащитната организация на сайта си. Преместването на лалугерите е извършено като част от дейностите по проекта "Живот за сокола", финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

"Освобождаването на лалугерите стана в малки временни клетки и с ежедневно захранване със зърнени храни, плодове и зеленчуци, за да улесним адаптацията им. Дейностите по изграждането на соларния парк бяха забавени, за да може да се осъществи преместването на животните", разказаха от БДЗП. 

От дружеството коментират, че реализацията на нови соларни паркове би трябвало да се насочи към урбанизирани зони и нарушени терени в близост до населените места, където и потреблението на електроенергия и загубите по преносната мрежа са най-малки. 

Преди дни от БДЗП съобщиха, че за първи път в България вече има земя под закрила – 29 декара на територията на Южен Сакар, закупени със средства от дарителска кампания на дружеството. На територията, в близост до Тополовград и Свиленград, ще се полагат грижи за три световнозастрашени вида: царски орел, ловен сокол и европейски лалугер.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини