Народните представители да приемат правилните закони, призова Денков

Призовавам народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното редовно правителствено заседание. 

„Призовавам правосъдната система – прокурорите и съдиите, да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка“, посочи Денков. 

„За съжаление темата на деня не е добра. Днес, за пореден път, хората в България са гневни. Имат основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система“, коментира премиерът по повод случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора, който предизвика протести срещу насилието в цялата страна. 

Денков призова всички институции да поемат своята роля и отговорност, за да бъде пресечено „настъплението на агресията и болката“ в живота на хората. 

„Възлагам на министъра на правосъдието, на министъра на вътрешните работи, министъра на труда и социалната политика и министъра на образованието и науката да прегледат това, което не работи в техните системи. Да предложите промени, с които да променим тази негативна тенденция. Моля да отбележите и мерките, които не са само в областта на правителството, а засягат и другите институции“, обяви още премиерът Денков. 

"Очаквам силите на реда да използват сила тогава и само тогава, когато е абсолютно необходима, а в останалото време да бъдат сила на доброто. Който не разбира работата, няма място в системата на МВР. Родители и учители, от вашия личен пример зависи какви ще израснат нашите деца. Училището е място колкото за образование, толкова и за възпитание. Една ваша постъпка, която децата ще запомнят за цял живот, значи много повече от десет урока по морал. Медиите и популярните личности – може да помогнете много, като показвате доброто и красивите неща и не рекламирате насилието. Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние самите публично се държим като агресивни насилници. За жалост напоследък това се случва много често. Нека и ние да дадем положителния пример, който се очаква от нас“, отправи призив министър-председателят. 

По-рано председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 7 август, понеделник. В дневния ред са промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие. Вчера парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха два общи законопроекта – за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие. В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини