Изслушват здравния министър за съдебномедицинската експертиза на пострадалото момиче в Стара Загора

Министърът на здравеопазването Христо Хинков ще бъде изслушан днес на извънредно заседание в ресорната парламентарна комисия относно наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора. 

Хинков ще трябва да представи и информация относно липсващи на територията на страната ни лекарствени продукти за лечение на пациенти със захарен диабет и на ваксини за деца, които са задължителни съгласно действащия Имунизационен календар на България.

Дневният ред на комисията предвижда и изслушване на главния координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Съдебна медицина“ към министъра на здравеопазването и на председателя на Българското дружество по съдебна медицина относно действащите правила и процедури при определянето на вида на телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза.

На извънредно заседание днес, свикано по разпореждане на председателя на Народното събрание Росен Желязков, депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие(ЗЗДН).

В дневния ред е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът Румен Радев наложи вето.

С протести в цялата страна миналата седмица беше изразена подкрепата за 18-годишното момиче, жертва на насилие в Стара Загора. БТА припомня, че нападението над момичето от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук едва преди дни. Задържан е 26-годишният Г.Г.

В резултат на активните разследвания по двете досъдебни производства имаме категорични доказателства, че обвиняемият Г.Г. е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения, заяви на брифинг преди дни районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. Тя обясни, че в резултат на събрани нови допълнителни доказателства наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Стара Загора е преценил да повдигне допълнително обвинение срещу 26-годишния Георги Георгиев по досъдебното производство за закани с убийство към 18-годишната Д. М.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини