Вежди Рашидов подаде оставка от два поста след призив от ПГ на ГЕРБ -СДС

Депутатът от ГЕРБ -СДС Вежди Рашидов подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Оставките му бяха поискани от Парламентарната група на ГЕРБ -СДС заради негови непремерени думи за жените, претърпели насилие, казани по време на почивката на извънредното заседание на парламента, на което бяха обсъдени и приети промени в Закона за защита от домашно насилие.  

Думите на Рашидов станаха обществено достояние, тъй като микрофоните в пленарната зала пред местата на председателя и зам.-председателите не бяха изключени. 

Последва реакция, както в социалните мрежи, така и сред колегите на Рашидов в парламента. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова написа в профила си във Фейсбук: „Думите, изречени от Вежди Рашидов, са неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент. ПГ на ГЕРБ - СДС категорично се разграничава от изказа и съдържанието и настоява Вежди Рашидов да се извини публично“.

Вежди Рашидов се извини за изречените от него думи. „Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие“, написа Рашидов.

Зам.-председателят на Народното събрание от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Никола Минчев коментира в кулоарите на парламента, че със законодателните промени, които днес народните представители гласуват, те се борят именно с подобни прояви. Добре е, че Рашидов се е извинил, както и че има реакция от страна на парламентарната му група, допълни Никола Минчев.

Парламентарната група на ГЕРБ -СДС проведе заседание, на което поиска Рашидов да подаде оставка от двата поста. Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването на Вежди Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народен представител особено в момент като настоящия, посочват от партията.  

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ също призова Вежди Рашидов да подаде незабавно оставка като председател на Комисията по културата и медии. 

Изказванията на г-н Рашидов по време на дебата във връзка с осигуряване на защита срещу домашно насилие са абсолютно неприемливи и бездушни спрямо всички жертви и техните близки. Народните представители са длъжни да проявяват и съобразителност, и чувствителност към обществено значими теми. Особено, когато това се отнася до човешки живот и достойнство, посочват от ПП-ДБ. 

Вежди Рашидов подаде оставка и от двата поста, като заяви: „Подавам оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Още веднъж поднасям своите извинения за изказването ми днес”.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини