Роберто Фонсека получи награда от Международния джаз фестивал в Боровец

Кубинският пианист Роберто Фонсека получи награда от Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, който за втора поредна година се провежда в Боровец. Отличието му се присъжда за неговия принос в популяризирането на българската фолклорна музика. То му бе връчено от посланика на Куба в България Мариета Гарсия Хордан, гост на фестивала във вторник вечерта.

„Роберто Фонсека е един прекрасен, бих казала, наистина гениален, кубински музикант“, коментира директорът на джаз форума д-р Татяна Илиева. По думите й пианистът е изключителен приятел на България и заслужава с пълно право наградата на името на д-р Емил Илиев.

„За мен е удоволствие да присъствам на този фестивал, който е от много високо ниво. Бих искала да благодаря на д-р Татяна Илиева, директор на фестивала, и да поздравим кмета на Самоков Владимир Георгиев. А на всички приятели на Куба, които са тук, пожелавам да се насладят на изпълненията на една от най-важните кубински групи в момента. Това е важен момент в историческите отношения между Куба и България“, каза от сцената в Боровец посланикът на Куба у нас Мариета Гарсия Хордан.

По-рано през деня Роберто Фонсека коментира пред медии, че е останал очарован от впечатляващата хармония на българската народна музика, след като попаднал случайно на нея докато гледал телевизия. След среща с българския кларинетист Иво Папазов, създал и пиеса на име „България“, която е в знак на уважение към българската музика.

В рамките на джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ кубинският джазмен получи и подарък от своя почитателка в България – икона на света Богородица.

Преди Роберто Фонсека на сцената се качиха музикантите от индийската група „Четвъртият елемент“. „Вече 26 години Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ е сцена за изява както на наши родни музиканти, така и на звезди на джаза от цял свят. За първи път обаче на българска джаз сцена ще участват музиканти от една много далечна страна, една прекрасна страна. И ние сме много горди, че тази вечер за вас ще свирят и пеят групата „Четвъртият елемент“ от Индия“, коментира д-р Илиева.

Гост на фестивала тази вечер беше и посланикът на Индия в България Санджай Рама. „Щастлив съм да видя индийска група тук. Разказаха ми, че още когато е бил жив, д-р Емил Илиев е работил в посока на това да доведе групата „Четвъртият елемент“ на фестивала. И ето, че те са тук, благодарение на д-р Татяна Илиева. Групата идва от Шилонг в Индия. Шилонг е място, в което работят много страхотни музиканти на Индия. Те може да изглеждат млади, но свирят впечатляваща музика“, разказа той.

Петата фестивална вечер бе открита от българската формация „Джазаница“. „Преди 21 години за първи път се качихме с моя приятел и колега Димитър Льолев на сцената на тогавашния Банско джаз фестивал свирейки подобна музика. Тогава някои хора, които бяха доста в джаза, възразиха остро срещу това, че слагаме фолклор в джаз музиката. Не знам защо, но ние не се поправихме и 20 години по-късно слагаме още повече фолклор в джаз музиката, защото така разбираме нашия си джаз“, коментира ръководителят на състава – барабанистът Борислав Петров. 

Заедно с него на сцената бяха Димитър Льолев (саксофон), Михаил Иванов (контрабас), Живко Василев (кавал) и Борислав Илиев (китара).

Във финалната вечер на второто издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ днес ще се изявят Бразилиадо & Надя Тончева, Mike Sax&X Key и британската група „Мат Бианко“.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини