В село Ресен изхвърлят разделно отпадъци и ползват намаление от такса смет 30%

Изображение 1 от 3

    Във великотърновското село Ресен от днес хората може безплатно да предават разделно събраните строителни и домакински отпадъци и да ползват намаление от дължимата такса смет. Площадката е направена от Община Велико Търново, инвестирани са 50 хиляди лева и тя е първата селска площадка за разделно събиране на отпадъци във Великотърновска област. 

    Няма домакинство, което поне веднъж да не е правило ремонт в дома си, да няма събрани по шкафове и мазета отпадъчни пластмасови опаковки и хартия. Възниква проблемът къде да бъдат изхвърлени законно, но и безплатно. Едната алтернатива е в контейнера на улицата, но там не може за строителните и едрогабаритните отпадъци, каквито са старите мебели, другата е наемате транспорт и ги карате до общинското депо, където над определено количество се плаща. Обичайният избор е боклукът да бъде оставен на незаконно сметище. Това с години се е случвало и в най-голямото великотърновско село Ресен. От днес местните хора и жителите на съседните села могат да предават безплатно строителните и домакинските си отпадъци на първата за региона селска площадка за разделно сбиране на отпадъци. Инициативата да се случи това е на хората от групата „Живея чисто в село Ресен“, разказват Марина Пашова и Десимир Лефтеров от сдружението:  

    „За нас това е една сбъдната мечта, защото ние започнахме преди около две години инициативи за почистване на незаконните сметища на територията на селото и видяхме, че това почистване следва с ново замърсяване, ново почистване и това не ни устройва и поискахме да намерим устойчиво решение“. 

    „Силно се надявам да живеем в по-чисто село, тъй като ще дадем алтернатива на хората къде да си изхвърлят отпадъците и няма да имат оправданието, че сметището за строителни отпадъци е твърде далече или нещо друго. Реалисти сме и предполагаме, че няма да се реши напълно проблемът, но силно се надяваме, че ще има сериозна промяна“. 

    Няма случай на установен извършител, изхвърлил боклука си на незаконно сметище, но не един или двама са кметовете, глобени от екологичната инспекция за непочистени незаконни сметища.  

    Все повече млади семейства се връщат на село и искаме да ни е чисто, казва Мариета Милкова:  

    „Много хора са свикнали в годините никога да няма глоби, никога да не се спазва този обществен ред, природа, екология, наредби за околната среда. Може би, ще отнеме време самите хора да свикнат, че, ако искаме да живеем в чиста среда, ние сами, като хора, да започнем да правим малките промени вътре в нас самите“.  

    На няколко метра от последната къща в Ресен на общински имот е изградена площадката за разделно сбиране на хартия, пластмаса, стъкло и метал. На площадката без такса ще се събират също едрогабаритни и строителни отпадъци, както и стари дрехи и обувки. В площадката общината инвестира 50 хиляди лева, което е много по-малко от парите на данъкоплатците, които годишно се харчат за почистване на незаконните сметища, коментира кметът на община Велико Търново Даниел Панов: 

    „Нерегламентираните сметища носят много загуби на общините, вместо тези средства, които ги използваме за изхвърляне на този отпадък в нерегламентираните сметища, с тези средства можем да направим много детски площадки, тротоари  и всичко останало, от което имат необходимост населените места“. 

    Такава площадка от миналата година има във Велико Търново. Предстои да бъде направена и за хората от Килифарево и населените места към Прохода на Републиката.  Събраните отпадъци ще се оползотворяват, заяви директорът на Регионалната екологична инспекция Мая Радева: 

    „Суровините, които бъдат събрани в такива места, са ценен ресурс, който след това ще се използва, така че да можем да запазим по някакъв начин естествените ресурси, които ни дава природата и да може да бъдат заменени с такива, които вече са рециклирани“. 

    Хората от Ресен са доволни и се надяват да им е по-чисто, но и да имат финансов стимул разделно да събират и предават отпадъците си, споделят бившият полицай Стефан Михайлов и завърналият се от чужбина в родното си село Веселин Койчев: 

    „Всичко ще е на едно място, ще може да се сортират нещата и после да се преработват. Много е важно, че безплатно ще можем да си предадем отпадъците, защото къде на друго място, навсякъде искат пари. Тук идваш закарваш си го безплатно. Наблизо няма никъде такова регламентирано сметище за изхвърлян на отпадъци“. 

    „Строителните ми материали, които останаха при събарянето на част от сградата, вече близо две години ги държа на склад вкъщи в задния двор. Сега след откриване на тази площадка, ще мога да ги изхвърля, за да мога да си ползвам и задния двор, включително. Ще могат да ни приспадат и от данък смет, което е чудесно“. 

    Не само хората от Ресен, но и от съседните великотърновски села, които предават отпадъците си на тази площадка, ще имат финансови облекчения, поясни кметът на община Велико Търново Даниел Панов: 

    „След предаването на отпадъците ще има издадени карти с персонална партида. На тази партида на всеки ще му се натрупват килограмите от разделно събрания отпадък и когато достигнат над 150 килограма, ще могат да имат 30 % отстъпка от количеството на такса смет“. 

    Източник: БНР

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини