"Такива работи не съм писал": Съдът гледа мярката на Георги Георгиев за заплахи за убийство

"Не съм запознат с делото. Такива работи не съм писал". Това заяви обвиняемият Георги Георгиев пред състав на Окръжен съд - Стара Загора, който в сряда (9 август) гледа неговото искане за промяна на мярката му по обвиненията за закани за убийство към Дебора Михайлова. Той е обвинен за общо шест заплахи, които бяха представени от адвоката му Петко Кънев като несъстоятелни.

Защитникът на Георгиев поиска обаче първо да бъде отменено решението на първа инстанция за мярката на Георгиев, защото твърди че то е взето от незаконен състав. Кънев също обясни, че на клиента му е била отказана лична защита и възможност да се запознае с материалите на делото и трябва да се защитава "на тъмно". Той определи делото като пример как не трябва да функционира съдебната система и че Георгиев е "задържан на всяка цена", заради обществения натиск. Според Кънев при гледавето на мярката на първа инстанция в районния съд са били извършени и други нарушения.

Обвинението към Георгиев е, че в периода между април и юни тази година е отправил шест заплахи към Дебора Михайлова. Той е обвиняем и за нападението над 18-годишното момиче на 26 юни, но в друго досъдебно производство. Адвокатът му коментира пред съда, че недопустимо се смесват двете дела и че клиентът му е бил подложен на експертиза за заплахите, но е разпитван за деянието на 26 юни.

Георгиев поиска промяна на мярката като каза, че има малко дете, което "чака на мен" и заяви, че не се е укривал и няма да се укрие и няма да пречи на разследването.

Съдът се оттегли на заседание, след което остави за постоянно в ареста Георги Георгиев, обвинен за нападението на 18-годишното момиче от Стара Загора и отправени заплахи за убийство срещу нея. Решението е окончателно. С определението на съда се потвърждава решението на долната инстанция. 

Случаят с малтретираното момиче в Стара Загора

Георгиев беше задържан на 30 юли след като случаят с малтретираното момиче от Стара Загора стана публичен и предизвика вълна от възмущение и гняв в цялата страна. Той е обвиняем в досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда на Михайлова, но действията по него също бяха активизирани след обществения натиск и протести. По това обвинение обаче Георгиев е освободен, тъй като при обжалването на мярката прокуратурата смята задържането му за незаконосъобразно, а съдът приема и съдебно-медицинската експертиза за лека телесна повреда.

На 26 юни вечерта 18-годишното момиче е нападнато в дома си според показанията й от маскиран мъж. Тя има 21 прободни рани, счупен нос и скула, остригана е лявата част на главата й и според разказа й е припаднала след първите удари и се е свестила по-късно. Когато месец след нападението майка й разказа пред медии за него, обяви, че на момичето са направени 400 шева.

Георгиев е обвинен на база на нейните показания и косвени доказателства, като тя го представя като своя приятел. Той отрича да е нападнал Михайлова, а в показанията си твърди че е бил във видеочат с нея минути преди нападението.

Той е единственият заподозрян, а прокуратурата обяви, че разследва само една версия - ревност.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини