Извънредно положение в Еквадор след убийството на кандидат за президент

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви извънредно положение в страната, след като снощи - по-малко от две седмици преди президентските избори, бе убит един от кандидатите - Фернандо Вилявисенсио, известен с борбата с корупцията, предаде ДПА.

Извънредното положение ще бъде в сила в продължение на 60 дни, обяви днес Ласо след заседание на своя екип по обществената и държавната сигурност. Той също така нареди мобилизация на въоръжените сили в цялата страна за защита на гражданите и контрол върху изборния процес.

Предсрочните президентски и парламентарни избори, насрочени за 20 август, ще бъдат произведени по план, каза президентът Ласо. Той обяви и тридневен национален траур.

Еквадор е в разгара на политическа криза, като рейтингът на одобрение за правителството и парламента е много нисък, отбелязва ДПА.

Насилието в страната напоследък значително се увеличи. Миналата година броят на убийствата достигна 4603 при 2115 през предходната. Коефициентът от 25 убийства на 100 000 жители е най-високият в историята на страната.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини