Основателят на Yandex Аркадий Волож: Категорично съм против варварската инвазия на Русия в Украйна

Съоснователят и пръв изпълнителен директор на руската компания Yandex Аркадий Волож излезе с изявление, в което за първи път от февруари 2022 г. осъди руското нахлуване в Украйна. С различни интерпретации позицията на Волож беше озвучена както от опозиционните, така и от прокремълските медии в Русия.

„Категорично съм против варварската руска инвазия в Украйна, където аз, както и мнозина, имам приятели и роднини. Ужасен съм от факта, че всеки ден бомби летят в домовете на украинците. Въпреки факта, че не живея в Русия от 2014 г., разбирам, че също нося дял от отговорността за действията на страната “, заяви Волож.

Бизнесменът казва, че след началото на войната се е фокусирал върху подкрепата на талантливи руски инженери, които са решили да напуснат Русия и да започнат нов живот в чужбина. Ето и текста на неговото изявление:

„Зададоха ми много въпроси през последната година и много от тях се появиха особено тази седмица. Бих искал да изясня позицията си. За мен е важно да бъда чут от всички страни, поради което това изявление е написано на два езика.

Категорично съм против варварската инвазия на Русия в Украйна, където и аз като мнозина имам приятели и роднини. Ужасен съм от факта, че всеки ден бомби летят в домовете на украинците.

Въпреки факта, че не живея в Русия от 2014 г., разбирам, че и аз нося дял от отговорността за действията на страната.
Относно Yandex

Когато създадохме Yandex, ние мислехме не само за технологиите и бизнеса. Ние вярвахме, че изграждаме нова Русия - отворена, прогресивна, интегрирана в глобалната икономика, известна в света не само със своите суровини.

Yandex като технологична компания се разрасна благодарение на невероятно талантливите инженери, които успяхме да привлечем, задържим и отгледаме.
Не бяхме единствените, които вярваха във възможността за изграждане на нова Русия. Руски предприемачи, учени и много други, които са имали възможността да напуснат Русия през 90-те години, въпреки това решаваха да останат и да помогнат за изграждането на страната, за която са мечтали. Тази възможност идва веднъж в живота. В Русия дойдоха и много чужденци. Международни компании, бизнесмени, предприемачи.

С течение на времето стана ясно, че Русия не бърза да стане част от глобалния свят. В същото време натискът върху компанията нарастваше. Но не се отказахме, дадохме всичко от себе си въпреки външните условия. Винаги ли е било възможно да се намери правилният баланс? Сега, поглеждайки назад, е ясно, че нещо е можело да се направи другояче.

Какво правих през последната година и половина?

През 2014 г. се преместих в Израел и оттогава развивам международни проекти на Yandex. Но през февруари 2022 г. светът се промени и осъзнах, че моята история с Yandex е приключила.

След избухването на войната се съсредоточих върху подкрепата на талантливи руски инженери, които решиха да напуснат страната и да започнат нов живот. Оказа се трудна задача, изискваща много усилия, внимание и предпазливост.

Сега тези хора са извън Русия и могат да започнат да правят нещо ново в най-напредналите области на технологиите. Те ще бъдат от голяма полза за страните, в които остават.

Имаше много причини, поради които трябваше да мълча. Можете да спорите за актуалността на изказването ми, но не и за същността му.

Аз съм против войната.

Аркадий Волож“

През юни 2022 г. Аркадий Волож попадна под европейските санкции заради руската инвазия в Украйна. Малко след това той напусна борда на директорите и поста главен изпълнителен директор на групата компании Yandex, както и ръководните позиции в международните дъщерни дружества на групата.

Руският пропагандист Володимир Соловьов злъчно отбелязва, че Волож е изтрил Русия от биографията си в своя сайт. Краткият профил на Волож гласи, че той е „израелски технологичен предприемач, роден в Казахстан“. Русия, където Волож живее и работи дълго време, се споменава в биографията му само в контекста на CompTek, а Yandex е определена като „една от най-големите интернет компании в Европа“. Пак според Соловьов, веднага след изявлението на Волож акциите на Yandex рязко са поевтинели.

Волож е едва 23-тият по ред бизнесмен от списъка на Forbes на 200-те най-богати предприемачи в Русия, който се обявява против войната. От тях само трима – Михаил Ходорковски, Олег Тинков и Андрей Бородин публично осъдиха военните действия и руския диктатор Владимир Путин. Голяма част от останалите печелят от войната, която Русия на Путин води срещу Украйна.

"Яндекс" не счита за възможно да коментира изявлението на съоснователя и бивш генерален директор на компанията Аркадий Волож, заявиха от руската компания, цитирани от ТАСС.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини