В Димитровград и Хасково БЦДИ работят с насилници и жертви на домашно насилие

Към настоящият момент „Български център за джендър изследвания“ (БЦДИ)  изпълнява проект „Чрез превенция на насилието в семейството - към превенция на насилието в обществото“ към Министерство на правосъдието. Проектът ще осигури продължаване предоставянето на услугите за жертви на домашно насилие в област Хасково, които включват безплатни консултации с юрист и/или психолог и изпълнение на специализирана Програма за извършители на насилие.

Консултациите се извършват всеки вторник и четвъртък от 10:00 - 17:00ч. в кабинета на центъра, намиращ се в малката сграда в двора на ПМГ "Иван Вазов". За информация може да се свържете на телефон 0879 132 080 и да посетите офиса на центъра на ул. „Св.Кл.Охридски ” 1  (двора на ПМГ "Иван Вазов") в Димитровград.

В рамките на проекта в офисите на фондацията в градовете София, Хасково и Димитровград ще се изпълняват следните безплатни програми:
    • Програма за социално-психологическо консултиране. Тя включва изслушване на заявения проблем, помощ при идентифицирането на актовете на домашното насилие, търсене на ресурси за справяне и подкрепяща среда; социално застъпничество и посредничество; придружаване до институции, промяна на постоянен адрес, избор на личен лекар, съдействие за подобряване контакта и комуникацията с близки /членове на семейството, които са ресурс за подкрепа/ и др.
    • Програма по овластяване и психологическа подкрепа. Програмата включва  терапевтична работа по преодоляване на травмата, активиране на собствените ресурси за излизане от ситуацията на насилие и реинтеграция в обществото.
    • Програма за юридическо консултиране. Тя е съществен елемент за подпомагане на пострадалите лица за вземане на решение за справяне с проблема. Тя спомага за очертаване на реално възможните законови действия, които лицето може да предприеме за своята защита, както и за подреждане на неговите приоритети. На пострадалите ще се предоставя безплатна и достъпна информация за законодателството в страната, което е относимо за домашното насилие и последиците от него, необходимите действия по Закона за защита от домашно насилие за получаване на заповед за защита, продължителността на един съдебен процес, доказателства, съотносими към делото и за евентуалния краен резултат Програмата включва консултиране и подкрепа при започване на процедури за закрила във връзка със ЗЗДН.
    • Специализирана програма за извършители на насилие. Програмата за извършители на домашно насилие ще се води от специалист с дългогодишна практика в работата с извършители на домашно насилие. Участници в Програмата ще бъдат лица с наложена мярка със съдебно решение или самозаявили се лица. В Програмата са заложени по 10-15 индивидуални сесии на лице. С нея извършителите ще се запознаят с видовете домашно насилие, с поведението си до момента, със законовата рамка и основните човешки права. Те ще овладеят техники и начини за овладяване на гнева, недопускане на агресивни прояви и толерантност и равенство в отношенията и зачитане на правата на ближния.

За горепосочените услуги пострадалите и извършителите на домашно насилие за област Хасково могат да бъдат насочвани и към офиса в Хасково  на бул. „Пирин” 9.

От  БЦДИ призовават, че повишаването на чувствителността по проблема с домашното насилие е изключително важно, защото помага да се осъзнае нуждата от помощ и да се предприемат действия за прекратяване на насилието в семейството. Ние от фондация БЦДИ ви призоваваме - Подкрепете и поощрявайте жертвите да се откажат от мълчанието и да потърсят помощ! Вярваме, че превенцията и изграждането на обществена нетърпимост към домашното насилие са ключови в борбата с насилието в семейството и обществото!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини