Близо 1000 украински морски пехотинци завършват курс на обучение във Великобритания

Близо 1000 украински морски пехотинци скоро ще се завърнат у дома след  шестмесечен период на обучение с британските сили, предаде ДПА.

Плановете за обучение на морските пехотинци бяха обявени през февруари по време на изненадващото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Лондон.

Оттогава досега около 900 украински морски пехотинци са завършили курса, в рамките на който британски командоси ги обучават и инструктират по амфибийна подготовка и набези с надуваеми лодки на плажа.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви: "Обединеното кралство е водещо в обучението на въоръжените сили на Украйна, като в рамките на операция "Интерфлекс" предоставя водещо в света обучение по фронтови бойни умения на повече от 20 000 новобранци от украинската армия."

"Тази програма за обучение, провеждана от елитни британски командоси, ще подкрепи Украйна да изгради свои собствени обособени морски сили и да разшири способностите си за действие в морска среда."

Морските пехотинци получиха обучение в редица области, включително в използването на противотанкови оръжия, зенитни ракети и използването на минохвъргачки и безпилотни летателни апарати.

Министерството на отбраната заяви, че много от украинските обучаеми са цивилни доброволци, които нямат предишен военен опит.

Други са били прехвърлени от части на украинските въоръжени сили.

От началото на войната досега над 20 000 украински новобранци вече са преминали обучение в Обединеното кралство.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини