ТЕЦ "Марица 3" и РИОСВ - Или не искат, или не могат?

Димитровградската въглищна централа ТЕЦ "Марица 3" за по-малко от 2 години и половина е получавала множество предписания, актове и дори бе запечатвана чрез ПАМ за нарушаване на Комплексното си разрешително, като тази ПАМ в последствие бе отхвърлена от ВАС и централата отново заработи. Основните причини за регистрираните проверки, актове и предписанията са множеството замърсявания на въздуха в Димитровград със серен диоксид. Замърсяванията дори са превишавали допустимите годишни норми, поради което България е съдена от ЕК.

Ще обърнем внимание само на една от повтарящите се нередности, която смятаме че оказва директно влияние на качеството на атмосферния въздух - изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котелното на въглищната централа. Обръщаме му внимание, не само защото е недопустимо според разрешителното за работа на централата (КР), в което се изисква всички емисии на вредни вещества от инсталацията да се изпускат в атмосферния въздух организирано през изпускащите устройства, а именно само през Комин №1 с височина 100 метра при нормален режим на работа, но и защото димните газове, излизащи от там, не се пречистват през филтриращи инсталации, за да бъде намалено тяхното вредно действие върху околната среда и човешкото здраве. За този проблем има десетки сигнали от граждани към РИОСВ, които от своя страна правят проверки, изготвят предписания, дават срокове за изпълнение, глобяват, съдят се с ТЕЦ-а и т.н., но видимо след последния пуск на централата (15.08.2023г.) и след изтичането на срока на последното предписание (на 12.08.2023г.) за отстраняване на проблема, то той погледнат с просто око продължава, от сградата продължава да излизат неорганизирани емисии.

Ето това представлява централата, погледната от сателит:

Направихме запитване към РИОСВ - Хасково, колко са издаваните предписания за този проблем от май месец 2021г. и какво са констатирали след изтичането на срока им. От инспекцията ни отговориха, че в този срок за това нарушение са изготвени 8 предписания, като 5 от тях са конкретно за изпускане на неорганизирани емисии от сградата и 3 за други свързани съоръжения. Въпреки налаганите предписания, изниква въпроса - защо нарушението продължава и какво са констатирали от инспекцията?

В отговора си РИОСВ - Хасково ни информират,че 5 от предписанията изискват прекратяване на неорганизираните емисии от сградата на котелно помещение и след изтичането на установения скок (който може да бъде различен - от 2 седмици до 1 месец) от инспекцията заявяват, че са извършили проверки за резултатите и са констатирали, че "операторът е предприел съответните ремонтни действия и в резултат предписанията са изпълнени". Но как след като са отстранявани проблемите всеки път, каквато е констатацията на контролния орган РИОСВ - Хасково, от сградата и до днешна дата продължават да се изпускат газове в атмосферата (неорганизирани емисии)? Ако предположим, че служителите на инспекцията са си вършили съвестно работата, би трябвало да означава, че от сградата на котелното не излизат пушеци, само по време на проверките. Добре е да споменем, че в периода от възобновяване на работата на ТЕЦ "Марица 3", в РИОСВ - Хасково се смениха доста директори, но дали инспектиращите централата в този период са едни и същи, не знаем.

Проверихме в нашия архив, за снимки и видеа, които да показват че след посочените дати на предписания и след евентуалното изтичане на срока за изпълнение с просто око се вижда, че проблема си е оставал и пушеци са продължавали да излизат от сградата на котелното на централата.

Изготвено предписание на 05.11.2021г., на снимка от нашия архив от 02.12.2021г. се вижда, че от сградата излизат неорганизирани емисии.

Изготвено предписание на 08.03.2022г., на снимка от нашия архив от 17.06.2022г. се вижда че от сградата излизат неорганизирани емисии.

Линк към видео в YouTube от 25.03.2022г. ВИДЕО

Линк към видео в YouTube от 17.06.2022г. ВИДЕО

Линк към видео в YouTube от 20.06.2022г. ВИДЕО

Изготвено предписание на 22.06.2022г., на снимка от нашия архив от 24.09.2022г. се вижда че от сградата излизат неорганизирани емисии.

Линк към видео в YouTube от 20.08.2022г. ВИДЕО

Изготвено предписание на 05.04.2023г., на снимка от нашия архив от 28.07.2023г. се вижда че от сградата излизат неорганизирани емисии.

Линк към видео в YouTube от 14.07.2022г. ВИДЕО

И след последното предписание от 11.07.2023г., изтекло на 12.08.2023г. на снимката от 21-22.08.2023г. се вижда, че от сградата излизат неорганизирани емисии.

Ето и линк към ВИДЕО от 21-22.08.2023г., 10 дни след изтичане на срока на предписанието на РИОСВ - Хасково, че от тази сграда не трябва да се изпускат неорганизирани емисии.

Очакваме да разберем какво ще констатира проверката на РИОСВ - Хасково, дали след изтичането на срока на последното предписание (на 12.08.2023г.) нарушението е отстранено или не е.

Ако инспектиращите установят, че нарушението продължава, вероятно ще започнат процедура, с която да глобят централата (което може да отнеме 1 ден или пък 2 месеца), в последствие вероятно централата ще започне оспорване на акта в съда, което също ще отнеме неопределено време. Съдебното решение вероятно може да влезе в процедура на обжалване и т.н. През цялото това време централата вероятно ще продължи да работи в нарушение на комплексното си разрешително (припомняме, че вече има издадени 8 такива предписания и виждаме крайният резултат). Непречистените газове вероятно ще продължат да се разпространяват в атмосферата и така процедурата може да се повтаря до естествената смърт на това съоръжение, защото времето показва, че специалистите в ТЕЦ "Марица 3" или не искат или не могат да отстранят този проблем.

РИОСВ или не искат или не могат да принудят централата да спазват комплексното си разрешително.

Повече по темета може да прочетете в нашата рубрика - Превишаване на допустимите нива на серен диоксид (SO2) в Димитровград

*„неорганизирани емисии“ означава нередовни или неволно предизвикани емисии от нелокализирани източници, или които са прекалено разсредоточени или малки, за да могат индивидуално да бъдат подложени на мониторинг.

Отговорът на РИОСВ - Хасково на нашето запитване:

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини