Безплатният паркинг до Неделен пазар става платен чрез иновативна система

От 1 септември Община Димитровград въвежда нова система на организация на паркирането на паркинга на ул.Ивайло №2 до Неделен пазар. Това съобщиха днес на мястото кметът на общината Иво Димов, управителят на ОП ОКДПО Тенчо Георгиев и управителят на ОП „СПИОПТ” Росица Маринова.

От 1 септември в пазарните дните петък, събота и неделя за времето от 06:00ч. до 16:00 часа, паркирането на един от най-ползваните от търговци и гости на града паркинг, ще стане платено. Зоната ще работи по система „отворен паркинг” т.е. без бариера, но с платено паркиране. Паркингът няма да бъде обслужван от "касиер", а ползвателите му ще извършват саморазплащане, чрез SMS или паркомат. Система за видеонаблюдение ще проследява за гратисчии, както и ще осигурява и охрана на паркинга 24/7.

„Въвеждането на новата дигитализирана система е с цел да се подобри качеството на услугата за гражданите, да се избегне субективизма в работата и да се повиши организацията и контрола на паркирането. Подобен тип отворен тип паркинг зони, поради наличието на камери, повишават и сигурността в района на зоната. Община Димитровград е втората община в страната с подобна система за паркиране. До момента такъв интелигентен подход на таксуване на свободен паркинг функционира само в Габрово. При влизане в паркинга, номерът на автомобила се сканира, а след изтичане на гратисния период от 5 минути, ако за колата не бъде заплатено, се изпраща съобщение към екипа, който поставя скобите, да санкционира нарушителя. Така има непрестана връзка в реално време за автомобилите, които ползват паркинга. Паркингът разполага със 130 парко места, като за живущите в района ще се осигурява безплатно паркиране, към момента за 1 автомобил”, каза при представянето на новата система кметът на общината, Иво Димов.

1лв. с ДДС на час ще бъде цената на престоя, като това ще става стандартно чрез пускане на СМС на номер 13392 с номера на автомобила, системата връща потвърждаващо съобщение, а 5 минути преди изтичане на времето ще се получава напомнящо такова. Навсякъде на паркинга има поставени табели с информация за гражданите.

Управителят на Общинското предприятие „Организация и контрол на движението, паркинги и охрана” Тенчо Георгиев допълни, че гражданите, които живеят в близост могат да ползват паркинга безплатно. Заявленията се подават в Общинското предприятие „Организация и контрол на движението, паркинги и охрана” на ул.”Владимир Поптомов” (зад кино Химик). Освен заявлението, необходимите документи са копие на лична карта и регистрационния талон на автомобила, като данните от талона и адреса по местоживеене трябва да съвпадат.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Бай Хой
    7 0
    11:45, 23 авг 2023
    Безплатният паркинг беше високо ценен от клиентите, пристигащи от цяла България. Беше добра, скрита реклама на Димитровградския пазар. Доста скромен и спорен ще е очаквания приход. Половината места -безплатни за близкоживущите,останалите...60х6часа...за петък и за неделя (събота е пусто)... евентуално около 3000лв. на месец... звучи несериозно.
  • 2
    Ба
    Бай Хой
    4 0
    11:51, 23 авг 2023
    След толкова иновативното бъдещо заплащане за престоя на паркинга(построен безвъзмездно от...община Узункюпрю, Турция)...може да се приложи (отново иновативно) заплащене и на месечните такси от търговците...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини