Съветник от САЩ ще подпомага проекта за придобиване на нов боен самолет F-16 Block 70

България и САЩ повишават координацията в работата по проекта за придобиване на нов боен самолет F-16 Block 70, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

При изпълнението на проекта министерството и Военновъздушните сили ще бъдат подпомагани от съветник от САЩ, финансиран от американското правителство. Акцент в работата на съветника ще бъдат дейности по политиката, планирането, инфраструктурата, логистиката, поддръжката и повишаването на оперативната съвместимост на бойната ни авиация със съюзниците от НАТО. 

Съветникът пристигна в България след посещението в САЩ през юли на заместник-началникa на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков по повод 30-ата годишнина от започването на Програмата за партньорство с Националната гвардия на щата Тенеси. По време на посещението си той разгледа производствената линия на F-16 и се срещна с ръководителите на компанията изпълнител, припомниха от министерството. 

Тези инициативи са част от стратегическото сътрудничество между България и САЩ и ще допринесат за укрепване на отбранителните ни институции и способности. 

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство, посочи министърът на отбраната Тодор Тагарев в парламентарната комисия по отбрана на 19 юли. Полска фирма бе определена за изпълнител на обществената поръчка за ремонт на шестте двигателя за МиГ-29, след като "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" се отказа. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини