Подменят 60 осветителни тела в парк Н.Й.Вапцаров и се създава обществен съвет по климата

Предстои подмяната на конвенционалното осветление в парк "Н. Й.Вапцаров" в гр. Димитровград с ново соларно оборудване. В парка ще бъдат подменени 60 осветителни тела с нови соларни, като това е пилотния проект на нашата община, сподели заместник кметът Яшо Минков на пресконференция днес. Съвместно с екипа по проект „Повишаване на способността на общините Димитровград, Любимец и Златоград да намалят емисиите на парникови газове и да се адаптират към променящия се климат“, Минков разясни различните дейности, които община Димитровград ще реализира до края на проекта в края на април 2024г.

Общата стойност на проекта е 1 025 612.75 лв.(в т.ч. 190 992.92 за община Димитровград), като от тях безвъзмездна финансова помощ в размер на 968 273.60 лв. е осигурена от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“. Партньори на Димитровград от българска страна са общините Златоград и Любимец, както и Фабрика за екологични инициативи и Клуб „Икономика 2000“. От норвежка страна партньор е IOWA AS, Осло.

Основната цел на проекта е да се повиши способността на общините Димитровград, Любимец и Златоград да намаляват емисиите на парникови газове и да се адаптират към променящия се климат. Като това става в няколко основни аспекта: да се повиши капацитетът на общинските служители да планират и изпълняват действия в областта на смекчаване и адаптиране към климатичните промени, както и да се подобрят знанията и експертизата на местните общности по въпросите, свързани с климата.

Предвидените дейности са: управление на проекта; създаване на местни обществени съвети по климата, чрез които да се осигури механизъм за активно включване на граждански сдружения и на частния сектор в процеса на оценка, както на вече предприети действия така и планиране на бъдещи мерки в областта на климата. Към момента е ясно, че в него ще членуват представител на Неохим - Стефан Димитров и представител на ТЕЦ "Марица 3" - Юлиян Семерджиев; повишаване на капацитета на общински служители чрез обучения; проучване на добри практики на държава донор; аналитичен преглед на наличната ситуация; изготвяне на Планове за устойчива енергия, климат и адаптация; прилагане на мерки за смекчаване изменението на климата; разработване на Планове за местна осведоменост за климата. Резултатът от изпълнението на дейностите по проекта е повишен капацитет на общините Димитровград, Златоград и Любимец: да оценяват приетите планови документи и изпълнени мерки, насочени към смекчаване и адаптация към изменения в климата, да планират бъдещи действия, като отчитат: синергия на мерките, свързани с климата, във всички общи и секторни общински политики; най-новите документи на национално и европейско ниво; добри практики от Норвегия и други държави; да изпълняват на практика конкретни мерки за смекчаване на измененията в климата; да повишават капацитета на местните общности и да работят в партньорство с тях за преход към въглероднo неутрални и устойчиви на климатичните промени общини.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини