Нито една фирма не се наема да бутне незаконна сграда до сарая на Доган на Росенец

Нито една фирма не се е явила до момента на обявения от областната управа на Бургас конкурс за събаряне на две незаконни сгради до комплекса на Ахмед Доган на Росенец.

Това съобщиха от кабинета на областния управител, който се принуди да обяви нова поръчка - с актуализирана цена.

Държавата търси изпълнител за премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват. Разположени са до паркинга към плажа, непосредствено до имота на Ахмед Доган. Сградата за събаряне е триетажна в едната си част и едноетажна в частта към улицата поради денивелация. Към нея има и малка преместваема постройка тип будка за охрана/склад, също с решение за премахване.

Строителят и ползвателят на сградата се водят неизвестни, не е ясна и годината на строежа, става ясно от заповедта на Община Бургас за събарянето. В нея е посочено, че предназначението не е известно, нито дали в сградата има ток и вода.

След мащабните граждански протести на плажа в Отманли през 2020 г. и констатираното там незаконно строителство, през 2021 г. не бе подадена нито една оферта от фирма за събаряне, и се наложи процедурата да тръгне отново. Първоначално стойността на поръчката е стойност 68 200 лв. Заради инфлацията през 2022 г. областна администрация актуализира стойността на събарянето на 115 794 лв. с включен ДДС, но процедура така и не е обявена. През 2023 г. е поискано ново остойностяване и днес обществената поръчката вече е в ход със стойност 166 422,80 лв. с ДДС.

„Отправяме покана към всички фирми, занимаващи се със строителство и се надяваме този път желанието им за нормалност да надделее над усещането за страх и зависимост“, коментира областният управител Пламен Янев. Той допълни, че казусът „Росенец“ следва да е пример за твърди и бързи действия на държавата срещу беззаконието, а не за обратното. „Обществото очаква от държавата ясни и конкретни действия, а не бавене и протакане. На протестите бяхме през юли 2020 г.", допълни той.

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини