Прокуратурата разследва тайни договорки и незаконни схеми с Турски поток

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод разкритията на Антикорупционния фонд за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“ през България.

Неправителствената организация публикува разследване, в което са описани нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

Обсъждани са и забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, съобщиха от СГП.

От държавното обвинение обясняват, че наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди дни Антикорупционният фонд публикува документ от хакната поща на руския политик и съветник на руския президент Владимир Путин Александър Бабаков, който бе уличен в няколко корупционни скандала.

Според документа, освен в Истанбул, двамата кандидат-изпълнители на проекта „Турски поток“ тайно са се договаряли и в софийския офис на банката на Цветелина Бориславова - Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Дълги години Бориславова живееше на семейни начала с тогавашния премиер на България Бойко Борисов.

АКФ вади писмо от нея в качеството ѝ на председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов. Той е съветник на Бабаков и също така е санкционирано лице от ЕС. От имейла става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договорящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта. „Кои са тези „договарящи се страни“ не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго, освен обслужваща банка на възложителя, държавната компания „Булгартрансгаз“, отбелязват от АКФ.

Процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020 г. Във въпросния имейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и „Газпромекспорт“, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците - „Консорциум - Газово развитие и разширение в България“. Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).

В хакнатите мейли обаче, включително и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник - руската ТМК. Скандалното обаче е в предисторията, която този мейл разкрива, обръщат внимание от АКФ.

„Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между Аркад и ТМК“, тоест между първия и втория класиран участник след подаване на документите за участие в процедурата. Преговорите според мейла са били „по наша инициатива“, като остава отворен въпроса кои сме „ние“ - банката или тя действа от името на българската власт, която по това време е в ръцете на ГЕРБ.

От Антикорупционния фонд обръщат особено внимание на още едно изречение, което буди недоумение и това е предупреждението, че „има определени планове правителството да защити националните интереси“.

Така отново се повдига въпросът кой е истинския възложител на този проект и дали цялата процедура по изграждането не е само параван за поети на по-високо ниво геополитически ангажименти.

В края на май 2019 г. стана ясно, че консорциумът „Аркад“ от Саудитска Арабия няма да строи българската част от „Турски поток“, въпреки че спечели търга на „Булгартрансгаз“ за изграждане на тръбите от турската до сръбската граница.

Тогава стана ясно, че държавната компания „Булгартрансгаз“ е сменила изпълнителя, след като не е подписан договор с избрания през април консорциум.

Вместо това, „Буллгартрансгаз“ обяви решението си, че договор ще бъде сключен с втория кандидат за строежа, който първоначално се очакваше да спечели (заради руската си връзка), но предложи много по-висока цена.

Решенето на „Булгартрансгаз“ за подмяна на изхода от търга бе обжалвано от „Аркад“. Съдът пък забрани на държавната компания да подпише предварителен договор с класирания на второ място в обществената поръчка консорциум, каквото искане бе постъпило.

Докато делото тече след обжалване на последното решение в полза на „Аркад“, един от участниците в недоволния втория консорциум се оттегля от иска. Съдът няма какво друго да направи, освен да прекрати делото. След това се разбира, че дружеството „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България“ от загубилия обществената поръчка за строеж е сключило договор с „Аркад“ за доставка на тръбите за газопровода. Самото дружество е регистрирано в България непоследствено преди обявяването на търга за т.нар. „Балкански поток“, който всъщност представлява втора тръба на руския проект „Турски поток“, предназначена за транзит на газ към Европа.

Още докато цялата сага тече, на 31 август 2020 г. премиерът тогава Бойко Борисов анонсира, че договор за изграждането на „Балкански поток“ ще бъде подписан на 5 септември. Така и не става ясно с кого ще се подписва договор - при положение, че към конкретния момент тече съдебна битка - прекратяването на делото е с по-късна дата.

„Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България“ е пряко свързано с руския производител на тръби ТМК, показват справки в Търговския регистър. Още докато течеше общественатяа поръчка за изпълнител в руските медии се появи информация, че именно ТМК ще достави въпросните тръби. Въпреки че официално руската компания не фигурираше никъде в документацията и подадените документи по търга.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини