Димитровградското село Воден става столица на булгура, за ден

Тази събота /16.09.2023г./ в димитровградското село Воден ще се проведе Втория регионален празник на булгура "Ден на булгура", събитието се организира от местното читалище Пробуда 1908.

Празника стартира в 18:00 часа в центъра на селото пред сградата на читалището, на него ще бъдат представени десетки ястия от региона чиято основна съставка е булгур. Ястията ще бъдат оценявани от жури, което ще ги класира. Организаторите са приготвили истински празник с песни и танци, които ще съпътстват кулинарната надпревара.

От читалището канят всички, които обичат да приготвят ястия от или с булгур, като приканват и всички които имат старинни рецепти приготвяни от техните баби да ги представят на Втория регионален празник на булгура в село Воден.

Учени от Университета в Солун твърдят, че булгурът е открит в България, като за доказателство дават неолитния археологически обект до с. Капитан Димитриево, Пазарджишко, където е открит първият булгур. Овъглените му находки датират отпреди 8000 години и представляват начупени зърна от еднозърнест и двузърнест лимец, чиито външни слоеве са променени след досег с вряща вода.

Основната технология за булгура изглежда не се е променила за осем хилядолетия и житните зърна, за предпочитане от твърда пшеница, все още се попарват с вряла вода или с пара, натрошават се и се изсушават.

Прогресът все пак действа и глинените съдове, огнищата, каменните хавани и слънцето днес са индустриално заменени от огромни метални контейнери, газови горелки, мелници и сушилни камери. По нашите краища на планетата булгурът е основен хранителен продукт от хиляди години.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини