Оборудването на АЕЦ "Белене" е оценено на 2 млрд. лв., но има важни особености

Седмичникът "Капитал" обяснява по-подробно защо оборудването на АЕЦ "Белене" е оценено при одит на близо 2 млрд. лв. при счетоводна оценка от НЕК за площадката, проекта и наличното оборудване от 2.5 млрд. лв., а заложената от парламента минимална цена за евентуална продажба на Украйна е 1.2 млрд. лв.

В статията се казва, че причината е, че оценката на реакторите и генераторите включва още съпътстващите елементи, технически проект на централата, документация и лицензи. Оборудването, подлежащо на преговори за продажба, е само част от списък, включващ инфраструктурни елементи, които просто няма как да бъдат продадени. Освен това руското оборудване на площадката не е достатъчно за изграждане на ядрена централа.

В крайна сметка цената ще се определи в преговори и според пазара, а не счетоводно, като някои елементи днес вероятно струват до два пъти от вложеното в тях от България, а не е изключено и да бъдат използвани в "Козлодуй" за нова мощност, допълва изданието.

"Капитал" дава подробности и за одитора Mazars: "Международна компания за одит и консултиране, чийто български офис работи от 2017 г. Българското портфолио на компанията обхваща различни сектори, но според публични данни "Мазарс" има експертиза в обслужване на клиенти в ядрената индустрия като EDF и Areva. По информация на "Капитал" по проекта "Белене" българското дружество е работило с експерти, които имат опит в американската компания Westinghouse."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини