Тонове нелегални моторни масла, дизел и добавки за бензин задържани при акции на Митниците

Над 19 тона енергийни продукти са задържани при две акции на Териториалната дирекция на Митниците в Пловдив в края на август. Част от тях са открити на граничния пункт „Капитан Петко войвода“, който е на територията на Хасковска област.

При проверките не са били представени необходимите документи по Закона за акцизите и данъчните складове.

При един от случаите на 31 август в района на пункта “Капитан Петко войвода“ митническите служители селектират за проверка товарен автомобил с българска регистрация. Шофьорът му, български гражданин, представя документи за превоз на 16 215 кг стоки, сред които антифриз, моторни масла, добавки за горива.

Според документите изпращач е българско дружество, а получател фирма в гръцкия град Солун. Не са представени документи пред властите, които да докажат, че стоките са освободени за потребление на територията на страната, както и документ за изпращането им до получател в друга държава-членка по законов ред.

При предходния случай, от 25 август, екип от митнически служители извършва проверка на бивш данъчен склад за енергийни продукти във Велинград. Инспекторите установяват, че между две автоцистерни се прехвърля течност с характерен мирис на енергиен продукт. Резултатите от лабораторните проби показват, че течността съдържа смесени препарати на основата на изобутилов алкохол, които притежават свойствата на сложни органични разтворители и попадат в обхвата на продуктите, за които се дължи акциз.

Собственикът не е представил документи за произход, както и за платен или обезпечен акциз за енергийния продукт, който съгласно  Закона за акцизите и данъчните складове се изчислява на около 9460 лева.
По случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства, уточняват от Агенция „Митници“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лу
    Лудият Макс
    9 -12
    14:14, 11 сеп 2023
    С ембаргото на русия всички техни менте масла и лубриканти се изнесат през Турция и нелегално у нас разбирайте евросъюза..И после защо моторите на колите блокирали .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини