Извадиха американския спелеолог Марк Дики от пещерата Морджа в Южна Турция

Спасители извадиха от третата по дълбочина пещера в Турция тежко болния американски спелеолог Марк Дики, който е бе в капан повече от седмица, съобщи Спелеоложката федерация на Турция, цитирана от ДПА.

Дики е член на международен изследователски екип, проучващ пещерата Морджа в Южна Турция. На 2 септември е получил кръвоизлив в стомаха, докато се е намирал на дълбочина 1250 метра.

Американският учен бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 ч. местно време (21:37 ч. по Гринуич).

"По този начин частта от операцията за спасяване на пещерата приключи успешно. Поздравяваме всички, които са допринесли за това", се казва в съобщението Спелеоложката федерация на Турция.  

В акцията за спасяването на американския спелеолог участваха турски и международни екипи, сред които общо 19 български спасители.

Европейската асоциация за пещерно спасяване съобщи, че мъжът е бил изнесен на носилка и след медицински преглед ще бъде прехвърлен в болница.

Много спасители са останали в пещерата, за да изнесат "значителни количества" въжета и оборудване, използвани по време на операцията.

Европейската асоциация изрази "огромна благодарност на многото пещерни спасители от седем различни държави, които допринесоха за успеха на тази спасителна операция".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини