Скандална ситуация с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит отмени планираното си за днес посещение на босненската Република Сръбска, съобщи босненският сайт „Кликс“.

Очакваше се днес Шмит да се срещне с вицепрезидентите на Република Сръбска Чамил Дуракович и Давор Пранич, но Дуракович потвърди пред „Кликс“, че срещата им е отменена.

Засега не са ясни причините за отмяната на посещението и срещата.

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит трябваше да пристигнеа днес в босненската Република Сръбска за среща с вицепрезидентите Чамил Дуракович и Давор Пранич, но му беше забранено влизането в сградата на президентството, съобщи по-рано БХРТ.

Шмит е заявил срещата за 15 ч. днес в президентството, но генералният секретар на службата на президента на Република Сръбска е забранил на всички лица, които работят в сградата на президента, да използват официалните пространства и институцията за среща с върховния представител.

По-рано президентът на Република Сръбска, в състава на Босна и Херцеговина, Милорад Додик заяви, че ако получи информация, че Шмит е влязъл на територията на съставната част, ще нареди да бъде арестуван. След това той заплаши и че ще събере хора на протест, които да го замерят с яйца.

Додик постоянно призовава за отделяне на сръбската съставна част от Босна и Херцеговина. Той е изправен пред санкции от страна на САЩ и Великобритания заради политиката си, но има подкрепата на Русия. Москва подкрепя и отказа на Додик да признае авторитета на Шмит, твърдейки че той не е законно назначен на длъжността си. Службата на върховния представител в Босна има правомощия да променя закони и да сменя длъжностни лица, които подкопават мира.

Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 година, раздели страната на две полуавтономни части – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Постът  върховен представител на международната общност в Босна е предвиден от това споразумение. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини