Етно богатство: Чуйте как 20 млади музиканти от цял свят изпълняват фолклорни мелодии от България и своите страни

Световната музикалната резиденция Етно се провежда за първи път в България през септември 2023. Група от 20 млади музиканти от цял свят създават уникален репертоар, включващ песни от културното наследство на всеки от тях, по време на едноседмична резиденция в хижа "Композиторите", Витоша. След това го представят на поредица конценти, които са със свободен вход и се предават на живо в YouTube.

На концертите звучат фолклорни мелодии от България и от целия свят, изпълнени от голям ансамбъл от инструменти и гласове

Етно е резиденция за музикален и културен обмен. Млади музиканти от цял свят се съберат в уютната обстановка на Витоша и по време на всекидневни музикални работилници всеки споделя песен или мелодия от собствения си фолклор. Така групата създава уникална музикална програма от традиционна музика от различни култури, аранжирани спрямо участниците и техните познания и инструменти.

Двама талантливи музиканти се включват в Етно България като артистични ментори, които съпътстват младежите в създаването на репертоара. Това са Живко Василев, български композитор и един от най-успешните съвременни кавалджии, и Вилма Талвитие, финландска музикантка, авторка на песни, изпълнителка и музикална педагожка, която споделя богатия си опит с участието си в над 20 Етно резиденции като участничка, организатор и менторка.

Етно е програмата на JMI - Jeunesses Musicales International за фолклорна, световна и традиционна музика, която свързва млади хора от над 80 държави.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини