„Движение Заедно за промяна“ ще участват в местните избори, не обявиха кандидат-кмет за Димитровград

Днес местната коалиция от Димитровград „Движение Заедно за промяна“ организира пресконференция, с която даде заявка за участие в местните избори 2023г. От коалицията не обявиха кои ще са техни кандидати нито за кмет на Димитровград, нито за малките населени места в общината, нито предложенията си за кандидат-общински съветници.

На срещата пред медиите коалицията бе представена от настоящите си общински съветници Стефан Димитров, Калина Монева, Цанко Сталев, Валентина Кунева и Мартин Колев. Председател на предизборния щаб на коалицията ще бъде Цанко Сталев, който на въпроса кой ще издигнат или подкрепят от коалицията за кандидат-кмет на Димитровград, отговори че "ние винаги сме имали кандидат за кмет на общината, като всички тук присъстващи са достойни, притежават уменията и качествата да управляват тази община така, че тя отново да стане Димитровград на младите". От коалицията дават сигнал, че все още ще се водят разговори както с политически субекти, така и с личности.

Калина Монева заяви, че "нашата местна коалиция от единомислещи хора ще участва в местните избори, общо взето сме познати лица, за сега. Обединени от желанието да създадем по-добър стандарт на живот на димитровградчани, както и по-добра перспектива за развитието на община Димитровград". Тя посочи като част от приоритетите темите за качествено образование, гарантиране на равен достъп до съвременно здравеопазване, както и въздигане на културата и изкуството и насърчаване на творците.

"Нужна е промяна в начина на мислене на управляващите, промяна в начина на вземане на решения в ОбС, и не на последно място, прозрачност! Хората имат правото да научават какво се случва зад кулисите на местната власт. Това, че сесиите на ОбС са публични, далеч не е достатъчно", допълни Монева. И се зарече веднага след структурирането на бъдещия Общински съвет избраните представители на Коалиция „Движение Заедно за промяна“ да настояват за достъп на журналистите до постоянните комисии и преки излъчване по медиите, за по-голяма прозрачност. Тя аргументира това си искане с твърдението, че срещите на ресорните комисии често се провеждат проформа. „Не се четат предварително докладните, гласува се чисто партийно, а не по същество, което води до ниско качество на взетите решения“, сподели още Монева.

За друг проблем на ОбС говори адв. Валентина Кунева: „Едва ли някой знае, че Общинският съвет в Димитровград е на челните места по отменени или върнати решения от Съда или от областния управител. Имаме и върнати решения на цяла общинска сесия, тъй като са незаконосъобразни. Това само по себе си означава само едно – липса на експертиза, на експерти в тази област, най-вече на желание. Остава въпросът защо кметската администрация продължава да пише докладни, които са незаконосъобразни. Затова считам, че промяна трябва да има“.

Общинският съветник Мартин Колев заяви, че „Нашата цел е не просто да представляваме хората в тази община, а да бъдем коректив на властта. Трябва всички заедно да положим усилия и направим необходимото животът на хората да се подобри. Не желаем да гледаме как за десетилетие градът ни се топи с 10 000 души. Напротив – трябва да направим така, че да расте“.

Заявка за широко отворена коалиция даде председателят на предизборния щаб, Цанко Сталев: "Ние винаги сме били широко отворена коалиция с достатъчно граждански квоти. Всеки, който се чувства отговорен за бъдещето на децата си и на близките си, е наш съмишленик. В нашите листи винаги има място за съмишленици, които споделят нашите приоритети".

Думите на председателят на сесийната група на коалицията Стефан Димитров бяха „За никой от колегите не е било самоцел да бъде общински съветник. Никой от нас не участва в местната власт от користни цели. Никой от нас не е за тези 900 лева възнаграждение, които се получават. Но всички ние сме обединени около това, че трябва да се намират решения за проблемите в нашата община. Решения, които понякога не стигат до разискване. Ще дам един безобразен пример - цяло лято в село Странско липсва вода. Ние сме 2023-а година, няма как да смятаме, че това е нещо нормално! Най-лошото е, че Общината и Общинската администрация считат това за нормално. Смятат, че прехвърляйки отговорността върху „В и К“ - Хасково, това вече не е техен ангажимент. Винаги проблемите на гражданите ще са проблем на местната власт. За съжаление, в последните години се изграждаше образ, че в Димитровград всичко е наред“, коментира Димитров.

„Най-важното в предстоящата предизборна кампания е жителите на Димитровград, на Меричлери и селата да повярват, че тяхното бъдеще и тяхната реализация може да бъде тук! И не само на тяхната, но и на техните деца“, уверен е Стефан Димитров. И обърна внимание, че именно към това трябва да се стремят бъдещите общинари.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини