Едно дете загина и 16 ранени при катастрофи в Хасковско, стартира акция за новата учебна година

Едно дете е загинало и 16 деца са ранени при 15 катастрофи в Хасковска област от 1 юни до 31 август 2023 г. Данните за летния летния период изнесе на брифинг шефът на „Пътна полиция“ в Хасково главен инспектор Димо Чобанов. Той поясни, че основно пострадалите при произшествия деца са като пешеходци, управлявайки велосипед или индивидуално електрическо превозно средство.

Димо Чобанов заяви още, че както всяка година, така и тази за първия учебен ден е създадена организация в ОД на МВР – Хасково и ще има засилено полицейско присъствие около училищата и детските градини в Хасковска област. Извършени са проверки на състоянието на улиците в районите на учебните заведения, като съответно са дадени предписания и сигнални писма до собствениците на пътя за отстраняване на неизправности и проблеми – липса на предпазни парапети, липса на пешеходни пътеки и заличени такива. Проведени са срещи с директорите на училищата и представителите на охранителните фирми. Дадени са им предписания, където има установени пропуски.

За първия учебен ден ще бъдат проведени беседи по безопасност за движение по пътищата на децата от първи клас, като в тази връзка ще им бъдат раздадени листовки. Ще се обърне внимание за правилното пресичане на пътното платно и ще бъдат отправени препоръки към родителите.

Тази година 15 септември съвпада и със Седмицата на детска пътна безопасност, която е под надслов „Лесно е да спасиш живот, просто спазвай правилата“. В тази връзка е предвидена специализирана полицейска операция, която ще се проведе от 16 до 22 септември. На 20 септември ще има проверки в районите на училищата и около пешеходните пътеки. Целта е намаляване жертвите на пътя.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини