НАСА: Лятото на 2023 г. е най-горещото на Земята в историята на измерванията

Лятото на 2023 г. е било най-горещото на Земята от началото на глобалните измервания през 1880 г., съобщи пресслужбата на НАСА.

Месеците юни, юли и август, взети заедно, са били с 0,23 градуса по Целзий по-топли от всяко друго лято в записите на НАСА и с 1,2 градуса по Целзий по-топли от средното лято между 1951 и 1980 г. Това сочат данните на Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА в Ню Йорк.

Анализът изчислява температурни аномалии, а не абсолютна температура. Температурната аномалия показва до каква степен температурата се е отклонила от средната стойност за периода 1951-1980 г.

НАСА събира температурните си рекорди от данни за температурата на въздуха на повърхността, получени от десетки хиляди метеорологични станции, както и от данни за температурата на морската повърхност, получени от инструменти, разположени на кораби и буйове.

Новият рекорд идва в момент, когато изключителни горещини обхванаха голяма част от света, като допринесоха за разрастването на смъртоносните горски пожари в Канада и на Хаваите и предизвикаха горещи вълни в обширни региони на планетата.

Изключително високите температури на морската повърхност, подхранвани отчасти от завръщането на Ел Ниньо, бяха до голяма степен причина за рекордната топлина през лятото“, каза Джош Уилис, климатолог и океанограф в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Южна Калифорния.

Ел Ниньо е естествено климатично явление, което се характеризира с по-високи от нормалните температури на морската повърхност и по-високо морско равнище в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

Рекордното лято на 2023 г. продължава дългосрочната тенденция на затопляне, казват от НАСА.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини