Ранните бракове при някои етноси и местенето от държава в държава-най-честите причини за отпадане от училище в региона на Хасково

Затруднение да се справят с учебния материал на децата от билингвални семейства в региона на Хасково, заради недоброто владеене на български език, както и традициите на някои от етническите групи, които повеляват ранен брак, са част от най-честите причини за ранното отпадане на деца в задължителна училищна възраст от образователната среда. Друга от причините, които отчитат педагогическите експерти за напускане на училище, е миграцията на семействата. Децата в тези семейства са в рисковата група за отпадане, заради трудното наваксване на материала след заминаване с родителите в друга държава и връщане наново в образователната система у нас, коментира началникът на Регионалното управление по образованието в Хасково Веселина Павлитова.

В подкрепа на държавната политика за подпомагане и задържане на учениците в класните стаи, за да могат те да продължат образованието си, в региона вече са създадени екипи с представители от няколко институции, които правят обходи по адреси. Разговаря се със семействата, където има индикации за деца в риск от отпадане.

461 души в 41 екипа работят в областта по превенция. В тях влизат представители на образованието, на социалната структура, на местната власт, подпомагани от органите на МВР.

През миналата учебна година в класните стаи в региона са върнати над 185 ученика.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    11111
    11 0
    21:03, 17 сеп 2023
    Не при някои етноси, а е при един.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини