Икономист: Ние зърно от Украйна не внасяме, рекордният руски износ сваля цената

„Ние зърно от Украйна не внасяме. И при свръхвисоки цени 0,3% е вноса на зърно от там, през Констанца 20 млн. тона годишно е износа на зърно. От Украйна внасяме само слънчоглед, защото имаме дефицит”. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество" в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS по повод вчерашния меморандум на правителството със зърнопроизводителите.

Той акцентира, че България е станала монокултура – „65% от територията на България е насадена със зърно. Няма друга страна в Европа. Зърното измества всички други култури в момента”, каза Ангелов.

„Преживявяме доста турбулентен период на цените в земеделието. Миналата година бяха рекордно високи, тази година са доста ниски. Миналата година който продаде, беше добре. Сега помагаме на тези спекуланти, които не са си направили сметката и вместо да продадат, са затворили продукцията в складовете. Не помагаме на земеделските производители, които си произвеждат и продават както трябва, а помагаме на тези, които са загубили, защото не са се държали като земеделски производители, а като спекуланти”, каза икономистът от „Отворено общество”.

По думите на Никола Янков, икономист и старши сътрудник в ЦИР винаги, когато държавата се опитва да се намесва на пазара, се получава драма. „Това е мислене от 80-те години на миналия век – държавата ще казва кой ще внася, кой ще продава, на каква цена ще продава. Държавата не трябваше да се намесва по никакъв начин”, категоричен е той.

„Трябва да се погледне в дълбочина кой е засегнат. Хората, които дойдоха до София с машините, не всички са засегнати”, обясни Янков и призова да видим къде отиват парите ни. "А не субсидии на калпак, насочени към най-богатите в бранша", каза Никола Янков.

Ангелов каза, че се дават най-много субсидии на най-богатите, които и без субсидии се справят добре и направи паралел с енергийните помощи, които са получени от хора и фирми, които нямат нужда от тях, вместо от наистина нуждаещите се.

Според него и руският износ сваля цената на продукцията с рекордния износ тази година – 49 млн. тона рекорден износ имат тази година. „Не е Украйна виновна, виновна е Русия”, каза Георги Ангелов.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини