Зам.-командирът на подводните сили на руския Северен флот е убит при обстрел в Нагорни Карабах

При обстрел на автомобила на руските военни от мироопазващия контингент в Нагорни Карабах е убит зам.-командващият подводните сили на Северния флот капитан 1-ви ранг Иван Ковган. Това съобщиха изданията "Би-порт" и "СеверПост".

52-годишният Ковган е бил зам.-командир на контингента, разположен в региона вследствие на споразумението между Баку, Ереван и Москва, се казва в изявление на Клуба на подводничарите в Санкт Петербург. Званието капитан 1-ви ранг съответства на званието полковник, уточнява Радио Свобода.

Нагорни Карабах е регион в Южен Кавказ, населен предимно с етнически арменци. С подкрепата на Армения той обяви отделяне от Азербайджан и автономия в началото на 90-те години и оттогава е повод за напрежение между двете страни.

Споразумението между премиера на Армения Никол Пашинян, президента на Азербайджан Илхам Алиев и президента на Русия Владимир Путин дойде през 2020 г след 6-месечна война в Нагорни Карабах. От тогава руски мироопазващ контингент е разположен в региона.

В сряда Азербайджан и арменското ръководство на отцепилия се регион се споразумяха за прекратяване на огъня, 24 часа след като Баку нападна Нагорни Карабах.

Въпреки това стрелба е имало. Министерствата на отбраната на Русия и Азербайджан съобщиха в сряда за смъртта на няколко участници в мисията. Броят на загиналите не е обявен официално, руският Първи канал съобщи за четирима.

От февруари 2022 г. Северният флот участва и в руската инвазия в Украйна. За участие на Коган във войната не се споменава в съобщенията за смъртта му.

В докладите на властите не се казва кой е открил огън по руските военни. В четвъртък президентът на Азербайджан Илхам Алиев в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин се извини за смъртта на миротворците и предложи да плати финансова помощ на семействата им, съобщи Кремъл.

Това вероятно означава, че руснаците са нападнати от азербайджанските военни. Отговорът на Путин не е съобщен.

В сряда медицинската сестра от карабахското село Мец Севан Манджикян разказа пред арменската служба на Радио Свобода за инцидента с обстрела на руски военнослужещи от азербайджанските военни по време на евакуацията на деца. Баку отрича това да се е случило.

Полицията в Нагорни Карабах също съобщи, че въоръжените сили на Азербайджан нарушават споразумението за прекратяване на огъня и стрелят в Степанакерт и съседни територии.

Полицията призова хората да останат в убежищата. Тя е уведомила командването на руските миротворци за срелбата с искане да се вземат незабавни мерки.

Тези събития текат на фона на вече приключилите без изявления преговори за "реинтеграция" на етническите арменци в сепаратисткия регион.

Днес на масата за преговори в азербайджанския град Евлакс седнаха представители на властите в Азербайджан и арменското ръководство на Нагорни Карабах. Разговорът е следствие от споразумение между двете страни във сряда за прекратяване на огъня, денонощие след като Баку започна да атакува отцепилия се регион.

С примирието в сряда властите на самопровъзгласилата се република фактически се съгласиха с всички искания на азербайджанската страна, включително да предадат оръжията си.

В четвъртък преговарящите и от двете страни си размениха обвинения и опровержения във връзка със съобщенията за престрелки и очевидни нарушения на примирието.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини