Производството на манго в Италия расте на фона на затоплянето на климата

Отглеждането на манго в Италия става все по-разпространено, тъй като по-високите температури и перспективата за по-големи маржове на печалба карат все по-голям брой фермери да се откажат от традиционните култури в полза на екзотичните плодове, пише Ройтерс.

Сезонът на прибиране на реколтата започва, а площите с италианско манго обхващат 1200 хектара тази година, в сравнение с 500 хектара през 2019 г. и само 10 хектара през 2004 г., показват данни от земеделското лоби "Колдирети" (Coldiretti).

"Производството на отгледани в Италия тропически плодове, стимулирано от изменението на климата, ще промени дълбоко потребителското поведение и инвестиционния избор на земеделските фирми през следващите години", посочва "Колдирети" в изявление.

Малки ферми за тропически плодове съществуват на остров Сицилия от десетилетия, но производството вече бързо се разширява и в други южни региони като Пулия и Калабрия.

Франческо Биларди от Реджо Калабрия започва да засажда дървета манго, авокадо и маракуя през 2020 г. заедно с растенията анона, които обикновено растат в Месинския пролив.

"Цитрусите са наша традиция, но някога бяха и иновация. За нас е нормално да запазим традициите си, като добавим малко иновации", казва Биларди, който управлява фермата заедно с двамата си братя.

Докато производството на манго, банани и авокадо се увеличава, традиционната и значително по-голяма реколта от грозде в Италия е застрашена тази година от лошо време и болести, като се очаква производството на вино да спадне с 12 на сто.

Андреа Пасаниси, който отглежда авокадо и манго в продължение на 17 години по склоновете на вулкана Етна в Сицилия, предупреждава, че екстремното време е заплаха и за производителите на тропически плодове като него.

"Истинският проблем с изменението на климата са непредсказуемите сезони", коментира той.

Икономическият координатор на "Колдирети" Лоренцо Бацана заявява, че екзотичните плодове са толкова уязвими към все по-честите бури, проливни дъждове и дълги периоди на суша, колкото и гроздето и цитрусите.

Тропическите продукти не са вълшебното решение, което позволява на фермерите да произвеждат без риск, предупреждава той. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини