Издадоха 23 разрешения за работа на непълнолетни, при нарушение сезират прокуратурата

23 разрешения за наемане на непълнолетни младежи са издадени през август от Инспекцията по труда в Хасково, съобщи на пресконференция шефът на контролната служба инж. Кирчо Кирев. Той поясни, че през август 2022 г. броят им е бил по-нисък. Тогава са били издадени 13 разрешения.

От Инспекцията по труда в областния град обръщат внимание, че за наемането на работа на непълнолетни младежи се изисква предварително разрешение от контролния орган. В България детският труд е забранен до 16 години, тъй като това е задължителната възраст за образование според Конституцията. Изключения се правят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави. Непълнолетните лица работят при облекчени условия на труд. За тях работният ден е 7 часа, за което те следва да получават минимум минималната работна заплата за страната. За тях е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти.

При установяване на нарушение, че работодателят е наел непълнолетно лице без разрешение от Инспекцията по труда се уведомява прокуратурата и се започва наказателно производство.

От Инспекцията по труда съобщиха, че през миналия месец в Хасковска област са извършени общи 111 проверки, като 6 от тях са по сигнали на граждани. Констатирани са 508 нарушения – 248 са по осигуряване на здраве и безопасност при работа и 260 са по трудови правоотношения.

От контролната служба заявиха, че следят за отстраняване на всяко установено нарушение. През миналия месец са приложени 495 принудителни административни мерки. Съставени са 29 акта за установяване на административни нарушения. Влезли са в сила 29 наказателни постановления за обща сума 36 000 лева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини