Българският консул в Запорожие се оказа руски колаборационист, чака го затвор

Министерският съвет освободи украинския гражданин Сергей Желев от функциите му на почетен консул на България в Украйна със седалище в гр. Запорожие и с консулски окръг, обхващащ територията на Запорожка, Донецка и Луганска област.

Това съобщи пресслужбата на правителството.

Също така се закрива и ръководеното от него консулство в гр. Запорожие и с консулски окръг, обхващащ територията на Запорожка, Донецка и Луганска област.

Решението е прието въз основа на получено от украинска страна уведомление за отмяна на издадената в полза на г-н Сергей Желев консулска екзекватура в съответствие с Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г., се казва още в прессъобщението на правителствената информационна служба.

Какво обаче стои зад формалното съобщение?

Сергей Желев е известен бизнесмен, собственик на земи и компании за търговия със зърно от Мелитопол. Член е на местния общински съвет. Името на 60-годишния Желев привлече вниманието на българските медии на 24 април миналата година, след като кметът на Мелитопол Иван Фьодоров обяви, че етническият българин е бил отвлечен от руските окупатори. По-късно обаче в интервю за OFFNews почетният ни консул отрече да е бил отвличан и обяви, че е имал "инцидент" с нашествениците без да влиза в подробности. Сергей Желев имаше още няколко подобни изяви пред български средства за масова информация, след което следите му се загубиха.

Справка на OFFNews с базата данни на украинския проект EVOCATION, който събира информация за руски пропагандисти, колаборационисти и агенти, показва, че Сергей Желев е включен в него.

Срещу името му присъства следната информация:

"След пълномащабното нахлуване на руските нашественици на територията на Украйна на 24 февруари 2022 г. Сергей Желев подкрепи политиката на окупационните власти и сам премина на страната на врага.

Той е народен депутат (общински съветник) в Мелитопол няколко мандата. След началото на окупацията той започва да финансира дейността на нашествениците. Запазвайки „златното” си място, Желев продължава да сътрудничи на руснаците.

След деокупацията на Запорожка област Сергей ще влезе в затвора по член 111 от Наказателния кодекс на Украйна за държавна измяна срещу родината си."

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини