Хуманоиден робот и водороден електромобил в Европейската нощ на учените под куполите на софийското Ларго

Представяне на няколко вида асистиращи и хуманоиден робот, демонстрации по фехтовка и първия в България водороден електромобил са сред акцентите в програмата на Регионален исторически музей-София (РИМ-София) в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023. Събитието ще се проведе на 29 и 30 септември под куполите на софийското Ларго, съобщават от РИМ-София.

В рамките на събитието посетителите ще може да се запознаят с Робота Фурхат - най-развитият социален робот в света, ще могат да тестват уменията на социално асистиращ робот Нао в логопедичната практика и ще се срещнат с Робот за доставки KettyBot с приложение в ресторантьорството, който се движи по предварително създадена карта на помещението и избран режим на работа. Предвидена е и среща с робот за телепрезентации Double 3 – за видеоконференции, дистанционна работа, дистанционно наблюдение на пациенти. В програмата на РИМ-София са включени също безпилотна авиационна система (UAS) за обучение на докторанти и първият в България водороден електромобил, отбелязват от музея.

От регионалния исторически музей-София допълват, че почитателите на науката ще може да се срещнат също с изследователи от различни научни области и да научат повече за тяхната дейност и начин на живот. Може да участват в школа за историческа фехтовка „Мотус“ и да получат повече информация за Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network (EEN). Посетителите ще може и да се запознаят с дейности по Националния план за възстановяване и устойчивост: Платформа за сътрудничество с бизнеса, съобщават от РИМ-София.

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023 на 29 септември. Европейската нощ на учените е инициатива, която по традиция включва над 300 града в Европа и света.  В България проектът SEARCH събира участници от цялата страна, за да популяризира науката и изследователската дейност, като се фокусира върху ключовите теми зад абревиатурата  SEARCH: Science + Environment + Art = Resilience. Участниците в проекта вярват, че науката трябва да бъде достъпна и вдъхновяваща за всички, особено за подрастващите, като ги насърчава към възможностите за кариера в областта на научните изследвания. 

Под мотото „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“ учените от институтите на Академията за поредна година ще демонстрират научно приложни технологии и разработки в K-Trio - кабинети по любопитство, а в панела K-Trio за деца подрастващите ще имат възможност да участват в забавни и образователни експерименти, казват от екипа на РИМ-София.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини