Бизнес асоциация предлага повече компании да работят за модернизация на въглищните райони

Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие". Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Важно е да има диалог, в резултат на който да се стигне до добри решения. Ние също потърсихме среща в Министерски съвет, тъй като наши членове изразиха несъгласие и притеснение относно този индикативен списък на компаниите, които биха били финансирани от Плана за справедлив преход (премиерът Денков обясни, че това са компании, които биха инвестирали - бел. ред.). Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още утре следобед. Ние настояваме този процес за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът допълнен и обогатен, така че да имаме много по-богат избор, честна, състезателна процедура, в която да не се предопределя кой би участвал на база на разписани условия и индикативни списъци. Ако това е една от ползите от този протест, очевидно си е струвало затрудненията", посочи той.

По думите му не е известно защо Европейската комисия не иска да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026 г. спрямо 2019 г., като по думите му такъв ангажимент не е поет от други страни с повече въглища от България. Според него това създава много сериозни проблеми за страната.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини