Димитровград осъмна под пелена от сажди

Тази сутрин източната част на Димитровград осъмна покрит под пелена от въглищен прах. Саждите, които се бяха наслоили по автомобили, перваза и тераси явно съдържат висока концентрация на метали, защото се полепят по магнит. Множество димитровградчани разпространиха видеа и снимки на пепелта, която бе покрила града.

Вероятния източник е местният ТЕЦ, за който от вчера има множество сигнали за изпускане на огромни количества от непречистени газове (неорганизирани емисии) от сградата на котелното на топлоцентралата.

През вчерашния ден са подадени множество сигнали от граждани към РИОСВ - Хасково, в резултат на което е била извършена проверка на ТЕЦ-а, която е установила, че димен вентилатор на въглищната централа не работел, което е било и причината за огромните количества неорганизирани емисии. Инспекцията е наредила на централата да отстрани своевременно проблема, но явно от ТЕЦ-а те не са предприели навременни мерки, които да предотвратят замърсяването със сажди в града.

Изпускането на неорганизирани емисии от местния ТЕЦ е проблем, който продължава повече от година. След сигнали РИОСВ извършват проверки, след което издават предписания. Повечето от констатациите на инспекцията, след изтичане на срока на издадените предписания за отстраняване на нередностите са, че проблема е разрешен, като в някои случаи са налагали и глоби на централата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини