Британското разузнаване: Русия планира да използва морски мини срещу граждански кораби в Черно море

Русия планира да използва морски мини срещу граждански кораби в Черно море, включително като ги поставя в близост до украински пристанища, за да прекъсне износа на украински зърнени продукти, се казва в изявление на британското външно министерство, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

"Разузнавателните данни сочат, че Русия планира да атакува граждански плавателни съдове, използващи хуманитарния коридор в Украйна, за да наруши износа на украински кираджии", пише в изявление на британското външно министерство.

Москва "със сигурност би искала да избегне открито потапяне на цивилни кораби и би отправила срещу Украйна фалшиви обвинения за всяко нападение", допълва същият източник.  С оповестяването на тази информация "Обединеното кралство иска да осъди руската тактика и да предотврати подобен инцидент", допълни Лондон, като добави, че "работи с Украйна и други партньори за въвеждане на мерки за подобряване на сигурността на корабоплаването".

Тези данни показват "пълното пренебрежение на (руския президент Владимир) Путин към живота на цивилните и нуждите на най-уязвимите по света", в момент, когато много африкански държави зависят от украинското селско стопанство за доставките на зърнени храни, добавя британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран в изявлението.

През юни Русия се отказа от споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно хранителни продукти през Черно море, което е по традиция основния ѝ коридор за износ. В отговор Украйна създаде временен "хуманитарен коридор" за товарни кораби и няколко кораба напуснаха украински черноморски пристанища. Великобритания вече отправи обвинения срещу Русия, че на 24 август е извършила ракетно нападение срещу граждански товарен кораб, което е било осуетено от украинската отбрана.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини