ЕС се договори за забрана на фреона и други газове в климатици и хладилници

Европейският съюз постигна политическо споразумение за намаляване на използването на флуорирани газове (F-газове), които имат широка употреба в климатици, хладилници и термопомпи.

Според споразумението, договорено между преговорните екипи на Европейския парламент и на Съвета на ЕС употребата на флуоровъглеводородни газове (HFC) като фреони и др. ще бъде забранена след 2050 г.

"Такива вещества имат силно отрицателно въздействие върху екологичното здраве на нашата планета и трябва да бъдат премахнати постепенно. Споразумението е важна стъпка към нашата обща цел за борба с изменението на климата", каза испанският министър на климата Тереса Рибера, чиято страна в момента председателства Съвета.

Потреблението на флуоровъглеводороди (HFC) ще бъде напълно преустановено до 2050 г., а Европейската комисия ще намалява квотите, които дава за производството му - постепенно до 15%, считано от 2036 г.

Полупроводниците ще бъдат освободени от системата за разпределение на квотите за HFC, съобщи испанското председателство на Съвета.

Няколко вида оборудване и продукти ще бъдат забранени на европейския пазар, като сред тях са определени битови хладилници, охладители, пяна и аерозоли, както и на малки (<12kW) моноблокови термопомпи и климатици, които съдържат F-газове с GWP най-малко 150, започвайки от 2027 г., и пълно премахване през 2032 г.

По отношение на сплит климатиците и термопомпи, съдържащи F-газове, съзаконодателите се споразумяха за пълна забрана от 2035 г., с по-ранни крайни срокове за определени видове сплит системи с по-висок потенциал за глобално затопляне.

Политическото споразумение предвижда възможност за освобождаване на ограничен брой допълнителни квоти за термопомпи, ако предложените забрани застрашат постигането на целта за внедряване на термопомпи, изисквана от европейската инициатива за намаляване на енергийната зависимост от внос на изкопаеми горива REPowerEU.

От 2030 г. се въвежда и забрана за комутационни апарати за средно напрежение, разчитащи на F-газове, а на тези с високо напрежение - до 2032 г. Той въвежда каскаден принцип, който позволява потенциални дерогации от забрани в зависимост от процеса на наддаване за алтернативи без F-газ.

Сервизното обслужване на хладилно оборудване, което използва F-газове с висок потенциал за глобално затопляне, ще бъде забранено от 2025 г., на климатици и термопомпи - от 2026 г. Освен ако газовете не бъдат регенерирани или рециклирани, в който случай те се възползват от дерогация до 2030 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини