Конституционният съд допусна за разглеждане част от искането на президента относно прекратяването на концесията на терминал „Росенец"

Конституционният съд допусна за разглеждане част от искането на президента относно прекратяването на концесията на терминал „Росенец". На заседание, проведено днес, Конституционният съд с определение допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на §2, ал.1 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, се съобщава на сайта на съда.

Параграф 2, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на закона гласи:

Възложените концесии по Закона за концесиите до влизането в сила на този закон за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обхвата на член 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (OB, L 229/1 от 31 юли 2014 г.) с неговите последващи изменения, се прекратяват в едноседмичен срок. В двуседмичен срок от отнемането на концесията Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръженията. Дейностите, възложени с концесионния договор, се запазват и се осъществяват от държавата, като за достъпа се събират такси, определени с акт на Министерския съвет, и се гарантира достъпът до стратегическите обекти с оглед обезпечаване на дейността на лицата, опериращи в тях.

Със същото определение Конституционният съд отклони искането на президента установяване на противоконституционност на §2, ал.2 и §3 от Преходните и заключителните разпоредби на закона и прекратява конституционното производство в тази му част. На заседанието присъстваха 10 конституционни съдии. Определението е прието единодушно.

БТА припомня, че на 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на терминал „Росенец". 

На 21 юли Народното събрание гласува да бъде преустановена концесията за пристанищния терминал „Росенец“, както и министърът на енергетиката да започне разговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20 процента в консорциума - титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини