Димитровградчани излизат на протестно шествие, за да връчат писма и рисунки на ТЕЦ "Марица 3", присъедини се и ти!

"Дишай Димитровград", като проводник на общественото мнение по отношение качеството на въздуха в града и региона, разгласи за организирането на протестно шествие тази неделя (22.10.2023) от 11 часа, с начален сборен пункт на площада пред Община Димитровград.

Шествието ще връчи от името на Гражданите на Димитровград ултимативно писмо на ТЕЦ Марица 3, с което ще бъде изразена позиция им, че ТЪРПЕНИЕТО СВЪРШИ, а най-малките ще изпратят своите послания с искане за чист въздух и щастлив живот, както и ще направят рисунки на асфалта. Това шествие е в резултат от срещата "АКО ТИ ПУКА", която се проведе на 08.10.2023г. до голямата пейка, където присъстващите подкрепиха идеята за създаване на *ултимативно писмо, насочено към ТЕЦ "Марица 3" и РИОСВ-Хасково, с което да покажат своята непримиримост към замърсяването на въздуха в Димитровград.

Това писмо към момента е подкрепено от стотици граждани и е време да бъде връчено, заявяват от "Дишай Димитровград", които организират 3-ти протест по темата за чистия въздух. Нека покажем, че сме единни и това е нашия град, в който ще живеем и ще отглеждаме децата си, така както искаме с чист въздух и добра градска среда.

От "Дишай, Димитровград" призовават Юлиян Семерджиев, в качеството му на публично лице, представляващо ръководството на централата, да приеме от името на ТЕЦ "Марица 3" ултимативното писмо на димитровградчани, както и посланията на най-малките, за чието бъдеще всички ние трябва да отговаряме.

Шествието ще тръгне от площада пред община Димитровград, по бул. Раковски, през кръговото кръстовище до ОМВ, след което ще се изкачи през детелината на околовръстния път на Димитровград (Димитровград-Стара Загора) и крайната дестинация ще бъде пред порталът на ТЕЦ "Марица 3" Димитровград. Гражданите, които искат да не са безучастни към съдбата си и да покажат, че ще контролират своето бъдеще, като част от едно голямо гражданско общество, могат да се присъединят към инициативата със семействата си и да защитят правото си на чист въздух.

Знаем, че дишането е едно от най-основните и жизненоважни действия, които извършваме всеки ден. Но колко често помисляме за качеството на въздуха, който вдишваме? Чистият въздух е ключов фактор за здравето ни. Същевременно, въглищният прах и серения диоксид, които в последните 2 години често биват замърсители в Димитровград, са вредни и може да доведат до сериозни здравни проблеми. Ето защо е важно да разберем как тези фактори влияят върху нашето здраве и околната среда.

Чистият въздух - Ключът към Здравословен Живот:

  1. Дишането и кислородът: Чистият въздух съдържа богати количества на кислород, който е жизнено важен за всички организми, включително човека. Кислородът е необходим за обмена на вещества в тялото и за производството на енергия.

  2. Здравословните Предимства: Чистият въздух е свързан с намален риск от дихателни и онкологични заболявания, астма и алергии. Въздухът без замърсители, подобрява качеството на съня и повишава ефективността на дейността на нашия мозък.

  3. Спасяване на Екосистемите: Чистият въздух е също важен за опазването на растителни и животински видове. Замърсяванията могат да унищожат екосистемите и да застрашат биоразнообразието.

Въглищен Прах и Серен Диоксид - Тъмната Страна на Замърсенето в Димитровград:

  1. Дихателните Проблеми: Въглищният прах съдържа токсични вещества, които се насочват към нашите белодробни пътища, предизвиквайки астма, хронични белодробни болести и белодробни инфекции.

  2. Кислородна Недостатъчност: Серен диоксид причинява кислородна недостатъчност, като затруднява дейността на белодробните клетки и намалява кислородния обмен в организма.

  3. Вреди за Околната Среда: Въглищният прах и серният диоксид могат да причинят киселинен дъжд и замърсяване на водните ресурси, което влошава състоянието на екосистемите и здравето на водните организми, което чрез рибата може да попадне в нашите организми.

"Днес, когато екологичните предизвикателства стават все по-актуални, е важно да се издигнем задружно и да защитим мястото, което е наш дом - Димитровград. Хората които милеят за близките си и дома си, ви призовават да се присъедините към инициативата за мирен протест/шествие, с който ще изразим нашето безпокойство относно неспазването на екологичните норми и вредните въздушни замърсявания.

Търпението на димитровграчаните вече е изчерпано. Не можем да продължаваме да търпим влошеното качество на въздуха и неподходящите условия за живот. Време е да се издигнем и да покажем, че ние сами можем да контролираме съдбата си. Време е да докажем, че сме истинско гражданско общество, готово да защитава своите права и интереси.

Протестът ще започне от площада на Община Димитровград, място, символизиращо обединението и силата на общността ни, в неделя от 11 часа. Ще продължи с мирно шествие, вдъхновено от желанието ни за по-добро бъдеще. Ще приключи пред портала на ТЕЦ Марица 3, точно пред вратите на тази институция, която оказва значително въздействие върху околната среда и живота ни. Ще бъдем шумни и весели, но твърди, непримирими и категорични.

Там, пред вратите на ТЕЦ-а, ще бъде връчено ултимативното писмо към ръководството на централата, изискващо спазване на всички екологични стандарти и намаляване/прекратяване на замърсяванията на въздуха. Ще бъдат предадени и посланията от децата на Димитровград, на тези, които ще наследяват света след нас и заслужават по-чиста и здравословна среда за живот.

Покажете солидарност, димитровграчани! Присъединете към нас в борбата за по-добро бъдеще. Нека с единство да направим гласът на общността ни силен, категоричен и ясен. Нека покажем, че ние сме тук, готови да се борим за нашия град, за нашата планета и за бъдещето на нашите деца!", призовават от "Дишай, Димитровград".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Та
    Таня Радева
    4 -30
    16:50, 19 окт 2023
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    От
    Отговор
    16 -2
    22:22, 19 окт 2023
    Ти какво си Радева , че обиждаш . Същество с много мозък без гънки !
  • 3
    Та
    Таня Радева
    4 -13
    14:01, 20 окт 2023
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ге
      Георги
      2 0
      14:26, 22 окт 2023
      Радева , погледни си минусите и тогава коментирай ,кой е безмозъчен .
      Дано го разбереш , но едва ли !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини