Съвместен проект на БАН, Института "Кюри" и ''Макс Планк'' за нов център за върхови постижения в областта на биомедицинските изследвания и технологиите у нас

Заместник-председателят на Българската академия на науките (БАН)- чл.-кор. Евдокия Пашева, и научният секретар на направление “Биомедицина и качество на живот” - чл.-кор. Нина Атанасова, се срещнаха с Дорти Никел, член на ръководството на Института "Кюри", Париж, която е отговорник за международните връзки. Срещата се проведе в БАН във връзка с изграждането на ''BioMedRTC'' - Център за върхови постижения в областта на биомедицинските изследвания и технологии, съобщават от пресцентъра на Българската академия на науките.

Институтът "Кюри" е световноизвестен институт за научни изследвания, основан през 1909 г. от Мария и Пиер Кюри. Институтът е водещ в областта на физиката, химията, биологията и медицината. Той е водещ Европейски център за лечение на рака на гърдата и е един от най-престижните във Франция, занимаващ се с изследвания върху клетъчните механизми на злокачествените заболявания.

''BioMedRTC'' е съвместен проект на Института по молекулярна биология “Румен Цанев” на БАН, на Института "Кюри" и ''Макс Планк''- института по молекулярна клетъчна биология и генетика (MPI-CBG) в Дрезден. Проектът е одобрен на първи етап от Европейската комисия по програмата “Teaming for Excellence”.

Целта на проекта ''BioMedRTC'' е да създаде център за върхови постижения в биомедицинските изследвания и технологии, който да допринесе за подобряване на здравето и качеството на живот в България и Европа. ''BioMedRTC'' ще използва най-съвременните подходи на молекулярната и клетъчната биология, както и подходи от математическите и физическите науки за провеждане на изследвания, които трябва да подобрят начините за диагностика и лечение на редки болести и рак, съобщават от пресцентъра на БАН. Центърът ще бъде разположен в София и ще включва лаборатории, инфраструктура за изследвания и обучение, както и технологичен център.

По време на срещата Дорти Никел изрази подкрепата на Института "Кюри" за изграждането на ''BioMedRTC''. Тя посочи, че Институтът "Кюри" е готов да сподели своя опит и експертиза с българските учени, допълват от БАН.

Заместник-председателят на Българската академия на науките - чл.-кор. Евдокия Пашева, и чл.-кор. Нина Атанасова, благодариха на д-р Никел за подкрепата и изразиха увереност, че съвместните усилия на трите института ще доведат до спечелване на проекта и създаването на успешен център за биомедицински изследвания и технологии.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини