"Освободете заложниците". Какво поискаха демонстрациите по света за Израел и Газа

Изображение 1 от 4

    Мерки срещу надигащия се антисемитизъм, връщане на заложниците от Хамас. Такива искания отправиха хиляди хора по улиците на Лондон и Берлин. В същото време в Париж, Брюксел и Сараево хиляди пропалестински демонстранти поискаха прекратяване на огъня и хуманитарна помощ за цивилните в Ивицата Газа.

    Те бяха сред десетките хиляди по целия свят, които в неделя участваха в шествия, свързани с конфликта между Израел и палестинската паравоенна организация Хамас.

    Това се случва, след като на 7 октомври Хамас, която е обявена за терористична организация от Европейския съюз и САЩ, започна масирана атака срещу Израел. При знея агинаха повече от 1400 души, а над 200 бяха отвлечени и взети за заложници. Израел обяви състояние на война и отговори с ответни удари, при които загинаха над 4600 души.

    В неделя хиляди хора участваха в демонстрация в Лондон в подкрепа на Израел. Те носеха плакати със снимки на част от заложниците, взети от Хамас, и скандираха "Върнете ги у дома".

    В Берлин по данни на властите 10 000 души се събраха на демонстрация, на която се противопоставиха срещу надигащия се антисемитизъм и изразиха солидарност с Израел.

    По-рано върху фасадите на няколко сгради в Берлин, където живеят евреи, беше изрисувана Давидова звезда - символ, използван от нацистките власти по време на Холокоста. Освен това миналата седмица нападатели хвърлиха два коктейла Молотов по синагога в германската столица.

    „Непоносимо е евреите отново да живеят в страх днес – особено в тази страна“, каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пред демонстрантите в Берлин.

    „Всяко едно нападение срещу евреи, срещу еврейски институции е позор за Германия", добави той.

    По-рано германският канцлер Олаф Шолц откри нова синагога в източния град Десау и каза, че е "възмутен" от нарастването на антисемитизма от началото на конфликта между Израел и Хамас.

    В същото време пропалестинска демонстрация се проведе в Париж, като за първи път такава беше разрешена от властите. Досега пропалестински прояви не получаваха позволение от полицията, но се провеждаха въпреки забраните.

    Френската полиция съобщи, че организаторите са получили разрешение за митинга в неделя, след като са посочили в декларация, че осъждат нападението на Хамас от 7 октомври.

    Участниците в демонстрацията поискаха спиране на огъня и хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа. Според полицейски данни демонстрантите са били около 15 000 души, съобщи Ройтерс.

    Пропалестински шествия имаше и в Белгия, Мексико, Босна и Херцеговина и други.

    Конфликтът между израелци и палестинци тлее от десетилетия, като насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от създаването на групировката в края на 80-те.

    Източник: Свободна Европа

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини