Какво се случва с делото за спирането на ТЕЦ "Марица 3"?

Административен съд – Хасково отложи и насрочи за друга дата делото, образувано по жалбата на ТЕЦ „Марица 3“ срещу заповедта за принудителното затваряне на централата, издадена на 21 април 2022 година от тогавашния директор на РИСВО - Хасково Наталия Пачеманова.

Нейната заповед тогава спря дейността на горивната инсталация за производство на електроенергия. Мощностите бяха пуснати след отмяната на принудителното изпълнение на мярката от ВАС. Върховните магистрати приемат, че е налице необходимост от защита на противопоставим обществен интерес от прекратяване на трудовата заетост на над 200 работници, които са лишени от своите трудови възнаграждения, защото са пуснати в непланиран отпуск, а от другата страна би трябвало да са останалите жители на Димитровград, които могат да претърпят евентуални здравни щети от работата на инсталацията.

Отделно ВАС защитават решението си със значителни по своите размери имуществени вреди в резултат от прекратяването на работата на инсталацията, като за това в съда е приложена нотариална покана от фирма с дейност покупко-продажба на електроенергия, за заплащане на над 36 млн. лева неустойки по договор за доставка на ток за месеците април и май същата година по информация на 24 часа.

Справка показва, че съответна фирма, която е предявила нотариалната покана, е еднолична собственост на К.Таскова, която от своя страна изглежда обвързана с Христо Ковачки. За обвързаностите им има информация в сайта афера.бг, където се сочи, че през 2014г. въпросната г-жа е назначена от Христо Ковачки в ТЕЦ Република - Перник, като ръководител на Админстративния отдел в централата. В последствие въпросната дама през 2018 година създава и фирмата, която 2022г предявява финасовата неустойка към ТЕЦ “Марица 3”. 

Фирмата на К. Таскова се спряга и за фирма, свързана с Христо Ковачки в публикация на Капитал, в която се казва, че АЕЦ "Козлодуй" е "обезщетил" фирми на Христо Ковачки с 25 млн. лева.

Двете дружества (ТЕЦ “Марица 3 и тази която предявява иска за неустойка) се сочат да са обвързани с един и същи човек и те взаимно ще трябва да си изплатят обещетение, тоест някой ще ги извади от единия джоб и ще ги сложи в другия, но това за съда е достатъчна причина за да спре предварителната мярка за спиране на централата, за която се твърди, че не изпълнява условията по комплексното си разрешително.

Делото днес, което може да наложи спиране на ТЕЦ, бе отложено поради направеното от вещо лице (което трябва изготви техническа експертиза) искане за удължаване на срока за изготвянето й.

На самото заседание се явиха представители само на ТЕЦ “Марица 3” ( Юлиян Семерджиев), на "Дишай Димитровград" и защитници от сдружение "За земята". За наше учудване, не присъстваха представители на институцията, наложила ПАМ (РИОСВ - Хасково), както и на община Димитровград. 

Представителят на Дишай Димитровград, Росен Давчев, бе разпитан пред съда от юриста на ТЕЦ-а и адвоката на сдружението “За Замята - Достъп до правосъдие”.

Следващото заседание е насрочено за края на ноември.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ти
    Тити
    25 0
    18:55, 24 окт 2023
    И как да не им напишат crime на комина. Как Върховния съд не е намерил обвързаностите които намират медиите, дали нямат някакъв чадър
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини