Нека ЦИК да решава: ПП-ДБ за обвинението за злоупотреба с кодовете за машините за вота

На извънредна пресконференция  на ул. "Кърниградска" ПП-ДБ коментират обвиненията на ГЕРБ-СДС, ИТН и "Възраждане" към заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев, че е копирал кодовете за машините за гласуване, като е заснел с телефона си процеса по неговото генериране. 

ГЕРБ губят изборите в София и в други големи български общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина с манипулациите за машините на гласуване. Всичко тръгва от някаква митична справка на ДАНС, която е подписана от заместник-председателя на ДАНС", заяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.

"Но най-добре е ДАНС да не се месят в изборите, бих казал аз (...) Нека ЦИК да решават", каза той.

"Очаквах предизборни циркове, но това надмина всичките ми очаквания", каза Кирил Петков. По думите му "се чудят какво да измислят", тъй като според социологически изследвания първа политическа сила в София се очаква да бъде "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София".

"Наблюдаваме панически последен ден на предизборната кампания. Развива се конспиративна теория", каза Христо Иванов. Припомни, че тъкмо заради промените, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП в предишния парламент, въведоха, че резултатът от гласуването с машини се отчита не от данните в устройствата, а от разписките.

"Машините са принтери и кодът не отчита резултатите", каза бившият министър на електронното управление в кабинета "Петков" Божидар Божанов. "За техническите хора всичко това звучи безумно", каза Божанов.

ЦИК е компетентният орган, който отговаря за изборите, подчерта Христо Иванов, нека те да решат.  Той призова ДАНС и Централната избирателна комисия (ЦИК) да не позволят да бъдат въвлечени в кампанията.

Никой от присъстващите лидери на ПП-ДБ не е бил на спешно свикания председателски съвет в НС и Христо Иванов обясни защо - не е в правомощията на председателския съвет да разследва или да организира избори. 

"Защо ДАНС не са изпратили този доклад на ЦИК?" запита още веднъж ген. Атанасов.

___________________________________________________

Аферата гръмна след като председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че е дошъл доклад от ДАНС, в който пише, че на 25 октомври, два дни след като ЦИК генерира хеш код за защита на машините, зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е снимал цялата информация на личния си телефон и я е качил на флашка.

Думите му бяха повторени от ГЕРБ. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също е бил на председателския съвет. Той каза, че трябва да излезе решение на ЦИК, с което машинното гласуване да се обяви за невъзможно.

На извънреден брифинг министърът на електронното управление Александър Йоловски обясни, че кодът няма влияние върху изборния процес. Той добави, че е упълномощил зам.-министър Михаил Стойнев да изпълнява функциите, свързани с машинното гласуване. Машините отпечатват разписка, която удостоверява как е гласувал гласоподавателят, и тези разписки отиват в ЦИК, поясни Йоловски.

Именно публичното генериране на кода гарантира честността на машинния вот. На неговото генериране по традиция се канят всички партии, всички участници в изборите, медии, граждани. ДБ например от години призовава за публикуване на кода и настояваше партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини