Точат фирмени сметки с фалшиви мейли от шефове или служители за преводи и смяна на банкови сметки

Измамници източват фирмени сметки с фалшиви мейли от шефове или служители за преводи на суми или смяна на банкови сметки. Това предупреждават от Отдела „Кибератаки и финансови измами“ към ГДБОП.

Все по-често измамниците в интернет вземат публични данни от профилите на компаниите, LinkedIn или Facebook, за да пишат на счетоводителите:

„С което му са нарежда да изпрати спешно пари във връзка с нова тайна сделка, от която компанията ще спечели много. Парите постъпват реално по сметката на финансово „муле“, обяснява Николай Неделчев, началник на Сектор „Финансови измами“ към Отдел „Кибератаки и финансови измами“ в ГДБОП.

Нова за България е и друга форма на измама: „Да се изпращат имейли от името на отделни служители, които приканват да им бъде превеждана заплатата по нова банкова сметка“.

Все по- често банковите сметки, които се използват при този вид измами, са в така наречените дружества за електронни пари.

Засегнати са дори и дружествата с банков лиценз, които позволяват незабавен превод на финансови средства между свои потребители. Заради това българска фирма е олекнала с над пет милиона долара.

Николай Неделчев от ГДБОП уверява, че благодарение на разследването, дружеството ще си върне парите.

Точенето на сметки на фирми в световен мащаб се извършва от лица, които най-често се намират в Нигерия или в Гана. Затова Неделчев препоръчва:

„Когато става въпрос за превод на пари, трябва информацията да се потвърждава по два независими канала."    

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини